ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο της Bavarian Nordic

Ευλογιά των πιθήκων: Ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο της Bavarian Nordic

Η δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic (BAVA.CO) ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια να διατεθεί το εμβόλιο Imvanex στην αγορά ως προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση υψηλού επιπέδου που κήρυξε την ταχέως εξαπλούμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των εθνών να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού της βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Nordic, Πολ Τσάπλιν.

Το εμβόλιο Imvanex, το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε σε δήλωσή της η Bavarian Nordic.

«Η ανάπτυξη της Imvanex κατέστη δυνατή μέσω σημαντικών επενδύσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες», πρόσθεσε η εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ