ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα στις λιμενικές υποδομές της Μικολάιφ

Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα στις λιμενικές υποδομές της Μικολάιφ
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν λιμενικές υποδομές στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Μικολάιφ (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν λιμενικές υποδομές στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Μικολάιφ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ομώνυμης πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς. 

«Τεράστιο πυραυλικό πλήγμα εξαπολύθηκε στη νότια Ουκρανία από την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας, και με τη χρήση της αεροπορίας», είπε ο κ. Σενκέβιτς στην ουκρανική κρατική τηλεόραση. Δεν έδωσε κάποιο απολογισμό θυμάτων.

Το Σάββατο (23/7), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν άλλο ένα λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, αυτό της Οδησσού, εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά την τύχη της συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Η συμφωνία για τα σιτηρά προβλέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων που κινούνται προς και από τα ουκρανικά λιμάνια, στα οποία επιβάλλει αποκλεισμό το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει τη μεταφορά σιτηρών διότι έχει ναρκοθετήσει τα ύδατα των λιμένων.

Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στο Ντονμπάς

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε κορυφαίο αξιωματικό του στρατού του στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από τις μεγάλες απώλειες εδαφών που κυρίευσαν οι δυνάμεις της Ρωσίας.

Με διάταγμά του, ο αρχηγός του κράτους καθαίρεσε τον Χριχόρι Χάλαχαν και διόρισε στη θέση του τον Βίκτορ Χορένκο.

Ο υποστράτηγος Χάλαχαν, 44 ετών, ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Αύγουστο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ