ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ρωσία ο Ερντογάν στις 5 Αυγούστου για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Στην Ρωσία ο Ερντογάν στις 5 Αυγούστου για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών AP Photo/Khalil Hamra

Ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να έλθει στις 5 Αυγούστου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, η τουρκική προεδρία και το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις.

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη, τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έρχεται επίσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό για να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την αντίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, οι οποίοι υποστηρίζουν πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας σιωπηρά την Άγκυρα, λέγοντας ότι «απορρίπτουν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης».

Έδειξαν «την προθυμία τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών με «διασυνοριακές επιθέσεις και εισβολές», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Εγκαινιάζεται στην Κωνταντινούπολη το Κέντρο Συντονισμού για τις εξαγωγές σιτηρών

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρόκειται να εγκαινιαστεί την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κέντρο Συντονισμού έχει ξεκινήσει την εργασία του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα αρχίσει εργασία σε ένα τετραμερές σχήμα μαζί με την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας στο JCC θα ηγείται ο υποναύαρχος Έντουαρντ Λούικ, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η κύρια αποστολή των Ρώσων ειδικών στο JCC θα είναι η γρήγορη επίλυση όλων των απαραίτητων θεμάτων προκειμένου η πρωτοβουλία να εισέλθει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ