ΚΟΣΜΟΣ

Θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία από τη σύγκριση της ΕΕ που έκανε ο Τζόνσον με τον Χίτλερ

Θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία από τη σύγκριση της ΕΕ που έκανε ο Τζόνσον με τον Χίτλερ
REUTERS/ DARREN STAPLES

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Χίτλερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Τζόνσον, ο οποίος είναι ο πλέον κύριος υποστηρικτής του Brexit, ανέφερε πως τα τελευταία 2.000 χρόνια της ευρωπαϊκής ιστορίας, κυριαρχούν οι αποτυχημένες προσπάθειες της ενοποίησης της ηπείρου υπό μία και μοναδική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας της “χρυσής ρωμαϊκής εποχής”.

“Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και άλλοι το προσπάθησαν αυτό και είχε τραγική κατάληξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια απόπειρα να γίνει αυτό, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Αλλά ουσιαστικά, αυτό που λείπει είναι το αιώνιο πρόβλημα, το οποίο είναι ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης πίστη στην ιδέα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία εξουσία την οποία να σέβεται ή να κατανοεί κανείς. Αυτό προκαλεί ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, απαντώντας στα εν λόγω σχόλια του πρώην δημάρχου, ο υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν σημείωσε πως “οι εκφραστές της αποχώρησης έχουν χάσει το οικονομικό τους επιχείρημα και τώρα χάνουν την ηθική τους πυξίδα”.

“Μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε στο να τελειώσουν διαμάχες αιώνων στην Ευρώπη και η σύγκριση που κάνει ο Μπόρις Τζόνσον είναι τόσο προσβλητική όσο και απελπισμένη”, πρόσθεσε ο Μπεν.

Η πρώην υπουργός Υβέτ Κούπερ, υπέρμαχος της παραμονής, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι παίζει ένα “πολύ βρώμικο παιχνίδι”.

“Όσο περισσότερο επιμένει σε αυτήν την υστερική αξίωση, τόσο περισσότερο εκθέτει την ντροπιαστική έλλειψη κρίσης του, την προθυμία του να παίξει την πιο διχαστική και κυνική μορφή πολιτικής και την κενότητα των επιχειρημάτων του”, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ