ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρας του Σόμερτον: Λύθηκε το μυστήριο της ταυτότητάς του μετά από 73 χρόνια;

Άνδρας του Σόμερτον: Λύθηκε το μυστήριο της ταυτότητάς του μετά από 73 χρόνια;
Για 73 χρόνια, η ταυτότητα ενός καλοντυμένου άνδρα που βρέθηκε νεκρός στην παραλία Σόμερτον, νότια της Αδελαΐδας, το 1948 αποτελούσε μυστήριο CNNi

Τη λύση σε ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της χώρας ισχυρίζεται ότι βρήκε ένας ακαδημαϊκός από τη Νότια Αυστραλία, ο οποίος υποστηρίζει ότι αναγνώρισε τον «άνδρα του Σόμερτον».

Για 73 χρόνια, η ταυτότητα ενός καλοντυμένου άνδρα που βρέθηκε νεκρός στην παραλία Σόμερτον, νότια της Αδελαΐδας, το 1948 αποτελούσε μυστήριο. Μέσα στα χρόνια έχουν διαδοθεί πολλές θεωρίες. Μία από αυτές τον ήθελαν κατάσκοπο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ μία άλλη πληγωμένο εραστή.

Όταν δεν εμφανίστηκε κανείς για να αναγνωρίσει τον «άνδρα του Σόμερτον», οι αρχές είχαν ελάχιστες ενδείξεις για να τους καθοδηγήσουν. Ένα σακάκι και μια γραβάτα με κομμένες τις ετικέτες τους, αχρησιμοποίητα εισιτήρια τρένου και λεωφορείου, και ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε επάνω τη φράση «τελείωσε» στα φαρσί.

Η αλληλουχία των γραμμάτων ήταν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί Πηγή: CNNi

Ο γιατρός που διενήργησε την αυτοψία τη στιγμή της ανακάλυψης πίστευε ότι ο άνδρας είχε πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια λόγω δηλητηρίασης και ο ιατροδικαστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολοφονίας.

Ο καθηγητής Ντέρεκ Άμποτ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι ο άνδρας που βρέθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1948 ήταν ο Καρλ «Τσαρλς» Γουέμπ, ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός από τη Μελβούρνη.

Η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία ενημέρωση σχετικά με την ταυτότητα του άνδρα ούτε για την έρευνά της μετά την εκταφή του σώματος του άνδρα πέρυσι. Ο ιατροδικαστής θα κληθεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητα.

Η έρευνα του Άμποτ πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της Αμερικανίδας γενεαλόγου Κολίν Φιτζπάτρικ. Το ζευγάρι ανέλυσε στοιχεία DNA από τρίχες που είχαν πιαστεί σε γύψο από το πρόσωπο του άνδρα πριν από περισσότερο από μισό αιώνα από τους ερευνητές.

Η Φιτζπάτρικ είπε στην Guardian ότι εκείνη και ο Άμποτ ξεκίνησαν με ένα ταίριασμα σε μια βάση δεδομένων DNA (ο λεγόμενος ξάδερφος του DNA του άντρα Σόμερτον) και στη συνέχεια έφτιαξε το γενεαλογικό του δέντρο μέχρι να βρουν κάποιον που να ταιριάζει στην περιγραφή αυτού που αναζητούσαν. «Το δέντρο περιλάμβανε περίπου 4.000 άτομα όταν συνέβη αυτό».

Ο Γουέμπ γεννήθηκε το 1905, αλλά αργότερα αναγνωρίστηκε «ως άτομο χωρίς ιστορικό θανάτου», είπε ο Άμποτ.

Σχετικά με το γιατί ο άνδρας από τη Μελβούρνη βρισκόταν στην Αδελαΐδα, ο Άμποτ είπε: «Έχουμε αποδείξεις ότι είχε χωρίσει από τη σύζυγό του, η οποία είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία, οπότε πιθανότατα είχε έρθει να την εντοπίσει».

«Αυτό είναι ένα καταπληκτικό μυστήριο που πρέπει να λυθεί. Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ιστορία της Αυστραλίας. Είναι πολύ περισσότερο από το να ταυτοποιήσεις τον «άντρα του Σόμερτον» ως τον Καρλ Γουέμπ, αφορά επίσης να λύσεις το μυστήριο του πώς και γιατί πέθανε, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει χρόνια» δήλωσε από την πλευρά της η Φιτζπάτρικ.

Η Καρολιν Μπιλσμπόροου, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Χαμένα Κομμάτια για τον άνθρωπο του Σόμερτον», περιέγραψε ως συναρπαστικά τα νέα. «Ξέραμε ότι αυτή η μέρα θα ερχόταν κάποια στιγμή. Είχαμε όλες αυτές τις μεγαλειώδεις ιδέες ότι ήταν Ρώσος, Αμερικανός και Ευρωπαίος. Ήμουν πεπεισμένη ότι ήταν από την Ευρώπη, ίσως ένας εκτοπισμένος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που ήταν εδώ μόνος» είπε.

«Αλλά το να μάθουμε ότι είναι Αυστραλός, από τη Βικτώρια, και ότι πέθανε και κανείς δεν παρατήρησε προφανώς ότι έλειπε και κανείς δεν ενημέρωσε την αστυνομία ότι αγνοείτο, το βρίσκω ιδιαίτερα τραγικό».

Η είδηση «ανατρέπει» τη θεωρία στο ντοκιμαντέρ της ότι ο Αυστραλός χορευτής μπαλέτου Ρόμπιν Τόμσον ήταν γιος του Σόμερτον.

Η σύνδεση με τον Τόμσον έγινε λόγω του χαρτιού που βρέθηκε στην τσέπη του παντελονιού του νεκρού. Η φράση «τελείωσε» αναγνωρίστηκε ότι προέρχεται από το κλασικό βιβλίο περσικής ποίησης Rubáiyát του Omar Khayyám.

Η αστυνομία είχε ρωτήσει τους πολίτες αν είχε κάποιος κάποιο αντίγραφο του βιβλίου από το οποίο να λείπει η τελευταία σελίδα και τότε εμφανίστηκε ένας άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο είχε πεταχτεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του την ώρα του συμβάντος. Όταν τον οδήγησαν για να δει μια μάσκα με το πρόσωπο του νεκρού, ο γιατρός που ήταν παρόν στη διαδικασία δήλωσε ότι ήταν προφανές πως γνώριζε τον άντρα.

Η Φιτζπάτρικ, ωστόσο, είπε ότι τα στοιχεία του DNA διαψεύδουν οποιαδήποτε γενετική σχέση με τον Ρόμπιν Τόμσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ