ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πάνω από 300 νεκροί το τελευταίο 20ήμερο σε μάχες μεταξύ ισλαμιστών

Συρία: Πάνω από 300 νεκροί το τελευταίο 20ήμερο σε μάχες μεταξύ ισλαμιστών
Αφίσα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad) σε φυλάκιο, το οποίο επλήγη από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στα περίχωρα της περιοχής Sayeda Zeinab, νοτίως της Δαμασκού, τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 REUTERS/Omar Sanadiki TPX IMAGES OF THE DAY

Περισσότεροι από τριακόσιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που μαίνονται εδώ και περίπου είκοσι ημέρες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών οργανώσεων για τον έλεγχο περιοχής κοντά στη Δαμασκό.

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα (Ghouta) – ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας– έχουν φέρει αντιμέτωπες από τη μία την Τζάις Aλ Ισλάμ (Jaysh al-Islam), μια ισχυρή, σαλαφιστική οργάνωση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και από την άλλη μια συμμαχία της ισλαμιστικής ομάδας Φαϊλάκ Aλ Ραχμάν (Faylaq al-Rahman) με το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Jabhat al-Nusra), το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η Τζάις αλ Ισλάμ συμμετείχε πρόσφατα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

«Περισσότεροι από 300 μαχητές και από τις δύο πλευρές και τουλάχιστον δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση για τον έλεγχο της Ανατολικής Γούτας από τις 28 Απριλίου», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, πολλές κοινότητες της Γούτας –του σημαντικότερου προπυργίου των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού– πολιορκούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η περιοχή αυτή έγινε μια από τις πιο μαρτυρικές στη διάρκεια του εμφυλίου, όταν στις 21 Αυγούστου 2013 επλήγη από χημική επίθεση με αέριο Sarin, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 281 έως 1.729 νεκρούς.

Η εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών, που επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κατόπιν πιέσεων από τη Ρωσίας και τις ΗΠΑ, έχει παραβιαστεί πολλές φορές στο προάστιο αυτό της Δαμασκού. Οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος έχουν περιοριστεί σημαντικά στην περιοχή αυτή.

Μεταξύ των θυμάτων των πιο πρόσφατων συγκρούσεων είναι ένα παιδί και ένας γιατρός, ο Νάμπιλ αλ Ντάας, ο τελευταίος γυναικολόγος που είχε απομείνει στην περιοχή και ήταν ειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητας.

Οι κάτοικοι έχουν διαδηλώσει πολλές φορές, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση των μαχών μεταξύ των ανταρτών.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν ότι άνδρες της Φαϊλάκ αλ Ραχμάν επιτέθηκαν σε εκείνους της Τζαΐς αλ Ισλάμ.

Ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Τζαΐς αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, είχε αναλάβει επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ