ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη: Η στάθμη της θάλασσας στη Βρετανία ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι πριν από έναν αιώνα

Μελέτη: Η στάθμη της θάλασσας στη Βρετανία ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι πριν από έναν αιώνα
Η υπηρεσία Περιβάλλοντος προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό «σοφά» για την προστασία των προμηθειών και του περιβάλλοντος (AP Photo/Gerald Herbert)

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει στη Βρετανία με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πριν από έναν αιώνα, ενώ η χώρα θερμαίνεται ελαφρώς περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δήλωσαν κορυφαίοι μετεωρολόγοι την Πέμπτη.

Η τελευταία ετήσια μελέτη για το κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που συντάχθηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, επανέλαβε ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν «θερμότερες, πιο υγρές και πιο ηλιόλουστες» από αυτές του 20ού αιώνα.

Η έκθεση που καλύπτει το 2021 έρχεται μετά από ένα κύμα καύσωνα την περασμένη εβδομάδα που είδε τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Βρετανία για πρώτη φορά, σημειώνοντας ρεκόρ στους 40,3 βαθμούς Κελσίου.

Η υπηρεσία Περιβάλλοντος προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό «σοφά» για την προστασία των προμηθειών και του περιβάλλοντος, αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν από τα πιο ξηρά που έχουν καταγραφεί.

«Η έκθεση είναι πολύ σαφής ότι βλέπουμε μια αλλαγή στο κλίμα μας, είτε πρόκειται για θερμοκρασία, βροχόπτωση, άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε η Λιζ Μπέντλει, της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, η οποία δημοσιεύει τη μελέτη στο International Journal of Climatology.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε σε μια περίληψη ότι τα τελευταία ευρήματά της επιβεβαίωσαν ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για το μέλλον και ότι ήδη επηρεάζει τις συνθήκες που βιώνουμε εδώ στο σπίτι».

Οι μετεωρολόγοι σημείωσαν στην έκθεση ότι η στάθμη της θάλασσας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχε αυξηθεί σε ορισμένα μέρη με περισσότερο από διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό που καταγράφηκε στις αρχές του 1900.

Έχουν αυξηθεί κατά περίπου 16,5 εκατοστά από το 1990, περίπου τρία έως 5,2 χιλιοστά κάθε χρόνο, σε σύγκριση με 1,5 χιλιοστό ετησίως στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αυτό εκθέτει περισσότερες περιοχές της παράκτιας γης σε μεγαλύτερες και συχνότερες καταιγίδες και «επιπτώσεις κυμάτων που προκαλούνται από τον άνεμο», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ