ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Την κατάργηση του «δρακόντειου» νόμου περί εθνικής ασφάλειας ζητά η ΕΕ

Χονγκ Κονγκ: Την κατάργηση του «δρακόντειου» νόμου περί εθνικής ασφάλειας ζητά η ΕΕ
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια επιβλήθηκε από το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία το 2020 για να θέσει τέλος στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε ότι δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να αναθεωρηθεί η αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», δυνάμει της οποίας έχει εκχωρηθεί σε ορισμένο βαθμό αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα την κατάργηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια και του νόμου για τη στάση, που επιβλήθηκαν από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κάλεσε τις αρχές της περιοχής να «απόσχουν από την εφαρμογή τους».

«Η ΕΕ υποστηρίζει τις συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κυρίως την κατάργηση ταυτόχρονα του νόμου για την εθνική ασφάλεια και του νόμου για τη στάση, και την αποχή, στο άμεσο μέλλον, από την εφαρμογή τους», δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια επιβλήθηκε από το Πεκίνο στην πρώην βρετανική, αποικία το 2020 για να θέσει τέλος στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Από τότε που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, η αντιπολίτευση υπέστη σκληρή καταστολή και οι περισσότερες προσωπικότητες που ενσάρκωναν τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ είτε εγκατέλειψαν τη χώρα, είτε εμποδίστηκαν να ασκήσουν τη θητεία τους, είτε φυλακίστηκαν.

«Η ΕΕ εκφράζει άλλη μια φορά τις πιο σοβαρές ανησυχίες της σε σχέση με την αυξανόμενη παραβίαση των ατομικών και των πολιτικών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, ο πολιτικός πλουραλισμός και η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στο Χονγκ Κονγκ» επισήμανε η Ναμπίλα Μασράλι.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ πρέπει να «επαγρυπνούν ώστε οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να μην εκφοβίζονται ούτε να απαγγέλλονται σε βάρος τους κατηγορίες λόγω της δέσμευσής τους στους διεθνές οργανισμούς» σημείωσε τονίζοντας πως «οποιαδήποτε ενέργεια εκφοβισμού και αντιποίνων είναι έντονα καταδικαστέα».

Η κοινή σινο-βρετανική δήλωση εγγυάται έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ «τουλάχιστον έως το 2047», υπενθύμισε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ