ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-35 στη Γερμανία

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F-35 στη Γερμανία
Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ενημέρωση δεν προκύπτει ότι έχει υπογραφεί συμφωνία ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Ανοίγει ο δρόμος» για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού  από τη Γερμανία, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώλησή τους, που εκτιμάται σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο δρόμος προς τη συμφωνία Ουάσιγκτον-Βερολίνου άνοιξε όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε πως θα αναβαθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των βασικών αναδόχων της σύμβασης περιλαμβάνονται οι Lockheed Martin, Boeing και Raytheon Technologies, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) ενημέρωσε χθες Πέμπτη το Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία. Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ενημέρωση δεν προκύπτει ότι έχει υπογραφεί συμφωνία ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να αγοράσει 35 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado που διαθέτει.

Επίσημο αίτημα από την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας υπέγραψε και απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες το Letter of Request (LoR), στα τέλη του Ιουνίου.

Πρόκειται για το επίσημο αίτημα για την προμήθεια και αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, γεγονός για το οποίο είχε προϊδεάσει κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ επίσημα την Τετάρτη 29 Ιουνίου το αίτημα για την αγορά 20+20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κάνοντας το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας που στόχος είναι να προχωρήσει με διαδικασίες - εξπρές.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα ζητά να υπάρξει αρχική δέσμευση για την προμήθεια αρχικά 20 αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα 20 να βρίσκονται υπό την αίρεση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ