ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πρώην παιδί - νύφη ανάμεσα σε τρεις γυναίκες που εκτελέστηκαν σε μία ημέρα

Ιράν: Πρώην παιδί - νύφη ανάμεσα σε τρεις γυναίκες που εκτελέστηκαν σε μία ημέρα
Σύμφωνα με την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, ήταν ανάμεσα στους 32 ανθρώπους που εκτελέστηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα (AP Photo/Prakash Hatvalne) (Φωτογραφία αρχείου)

Οι ιρανικές Αρχές εκτέλεσαν τρεις γυναίκες την Τετάρτη για τη δολοφονία των συζύγων τους, σύμφωνα με μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, ήταν ανάμεσα στους 32 ανθρώπους που εκτελέστηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Ανάμεσά τους ήταν και μια πρώην νύφη, η οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία του άνδρα που είχε παντρευτεί σε ηλικία 15 ετών.

Την Τετάρτη, η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν είπε ότι η πρώην νύφη Soheila Abadi απαγχονίστηκε στη φυλακή, αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της τον οποίο παντρεύτηκε πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν 15 ετών.

Το δικαστήριο φέρεται να είπε ότι το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «οικογενειακές διαφορές».

Δύο άλλες γυναίκες που εκτελέστηκαν την Τετάρτη είχαν επίσης καταδικαστεί για τη δολοφονία των συζύγων τους, είπε η ομάδα.

Εκτιμάται ότι οι Αρχές έχουν αυξήσει σημαντικά τη χρήση της θανατικής ποινής, εκτελώντας διπλάσιο αριθμό ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι το Ιράν εκτελεί επίσης περισσότερες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι έχουν κριθεί ένοχες για τη δολοφονία των συζύγων τους.

Οι ακτιβιστές λένε ότι πολλές από τις υποθέσεις αφορούν κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, αλλά ότι τα ιρανικά δικαστήρια συχνά δεν το λαμβάνουν υπόψη, αναφέρει το BBC.

Ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εκτελέσεων δεν είναι διαθέσιμα καθώς οι ιρανικές Αρχές δεν ανακοινώνουν επίσημα κάθε περίπτωση που έχει επιβληθεί η θανατική ποινή.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από δύο ομάδες δικαιωμάτων, μόνο το 16,5% των εκτελέσεων που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν πέρυσι ανακοινώθηκαν από αξιωματούχους.

Οι αναφορές φέτος δείχνουν ότι η χρήση της θανατικής ποινής έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Ιράν ότι ξεκίνησε ένα «φρικτό» ξεφάντωμα εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες, σκοτώνοντας περισσότερους από 250 ανθρώπους το πρώτο εξάμηνο του 2022 - αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που εκτελέστηκαν την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος.

«Ο κρατικός μηχανισμός πραγματοποιεί δολοφονίες σε μαζική κλίμακα σε ολόκληρη τη χώρα σε μια αποτρόπαια επίθεση στο δικαίωμα στη ζωή», δήλωσε η Νταϊάνα Ελταχάουι, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μερικοί από τους καταδικασθέντες έχουν θανατωθεί σε μαζικές εκτελέσεις, αναφέρει η οργάνωση για τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα ατόμων σε μια φυλακή στις 15 Ιουνίου και ισάριθμοι σε ξεχωριστή φυλακή στις 6 Ιουνίου.

Οι εθνοτικές μειονότητες υπερεκπροσωπούνται επίσης στις στατιστικές. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού του Ιράν, τα μέλη της μειονότητας των Μπαλούτσι αποτελούσαν περισσότερο από έναν στους τέσσερις από αυτούς που πιστεύει η Διεθνής Αμνηστία ότι έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ