ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Κοτζιάς: Η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα

Ν. Κοτζιάς: Η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα
Αναμνηστική φωτογραφία του Νίκου Κοτζιά με τον Σλοβάκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στη Σλοβακία, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 Twitter @MiroslavLajcak

Η Σλοβακία και η Ελλάδα είναι χώρες φιλοευρωπαϊκές και είναι σημαντικό να τονίζεται ότι καμία από τις δύο δεν ευθύνεται για την προσφυγική κρίση, όπως επίσης δεν ευθύνονται για τους πολέμους στην περιοχή, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη σλοβακική εφημερίδα Pravda, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη εργασίας στη Σλοβακία, όπου είχε μεταξύ άλλων συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ (Miroslav Lajčák), ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Κίσκα (Andrej Kiska).

Μιλώνας στην Pravda, o κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 ο ίδιος μιλούσε για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. «Όλοι μου έλεγαν τότε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα», όμως αυτός επέμενε πως η μετακίνηση προσφύγων επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την εσωτερική της πολιτική.

Για τη δε προσφυγική κρίση πάντα έλεγε ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την προστασία των χερσαίων συνόρων.

«Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τι θα συνέβαινε με τους ανθρώπους που έρχονται. Δεν μπορούμε έτσι απλά να βυθίζουμε τις λέμβους τους και να τους αφήνουμε να πνίγονται. Αυτό θα ήταν παράνομο», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Απηύθυνα το ερώτημα αυτό στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τον τρόπο αυτό».

Στο ερώτημα του Σλοβάκου δημοσιογράφου Αντρέι Μάτισακ (Andrej Matišák) ποια ήταν η απάντηση που πήρε, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι ποτέ δεν έλαβε μια σαφή απάντηση:

Ποτέ δεν έλαβα μια σαφή απάντηση. Θα ήθελαν να μας πουν να χρησιμοποιήσουμε το ναυτικό μας και να απωθήσουμε τους ανθρώπους, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο. Κανένας, όμως, δεν θέλει να προβεί σε μια τέτοια δήλωση. Εκτός αυτού, υποστηρίζω ότι οι πρόσφυγες που έρχονται για να βρουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, θα βρουν τελικά το δρόμο για την Ευρώπη. Δεν έρχονται όμως για τη Σλοβακία, ούτε θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στον Έλληνα ΥΠΕΞ τέθηκε και το ερώτημα αν η Ελλάδα περιμένει τώρα κάτι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Δεν το δημιούργησε η Αθήνα, και είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και δεν είναι δυνατόν κάποιος να ασκεί άδικη κριτική στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι χώρες αρνούνται να κάνουν αυτά που έχουν συμφωνήσει».

Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει επιπλέον υπάρξει συνεργασία για να επέλθει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να βρεθεί τρόπος να παραμένουν οι άνθρωποι στις εστίες τους, καθώς δεν θέλουν να φύγουν από τις περιοχές τους.

«Πάντα λέω ότι οι Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, επειδή δεν είναι κυρίαρχο κράτος με τη νομική έννοια της λέξης. Τη βομβαρδίζουν εννέα χώρες και υπάρχει η δικτατορία του Μπασάρ Άσαντ. Γι’ αυτό φεύγουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει, η χώρα έχει 54.000 πρόσφυγες, ενώ πρόβλημα αποτελούν επίσης και ορισμένοι μη-κυβερνητικοί οργανισμοί», διευκρινίζοντας:

«Πολλοί παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που επωφελήθηκαν από την κρίση για να κάνουν business».

Στη συνέντευξη που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες για τη μεταφορά τους σε πιο σύγχρονα κέντρα φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση χρήσης βίας.

«Η Συρία δεν μπορεί να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Όταν έρχονται στην Ελλάδα τους προστατεύουμε, αλλά πρέπει να σέβονται τους νόμους, αλλιώς η χώρα μας θα κατέρρεε».

Ερωτώμενος για την υλοποίηση των συμφωνιών, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε την Ύπατη Αρμοστεία και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς ότι πήραν χρήματα για την Ειδομένη, αλλά δεν έκαναν τη δουλειά τους, ενώ σε ό,τι αφορά τα hot spots, ένας από τους λόγους για την κάποια καθυστέρηση –σύμφωνα με τον υπουργό– ήταν πως στις πρώτες κατασκευές χρησιμοποιήθηκε υλικό που οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποίησαν ότι είναι καρκινογόνο. «Και γι’ αυτό τα ανακατασκευάσαμε».

Στο ερώτημα εάν είναι οι ποσοστώσεις σημαντικές ή εάν συμφωνεί πως ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Εάν δεν αρέσουν, να αλλαχθούν· όμως δεν θα πρέπει να υπάρχει υποκρισία λαμβάνοντας αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται στην πράξη, κατηγορώντας την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντα έλεγε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και απαιτεί ανάλογη λύση και ήταν εύκολο να κατηγορεί κανείς την Ελλάδα. Αλλά, αυτό δεν αποτελεί λύση.

Ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τη συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας και αν αυτή αποτελεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν μηδενικές προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και καταλήγει ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει αν θα τηρηθεί η συμφωνία από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα θέτει όρους. Τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα. Ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Ελπίζω να μην υπάρξει αντιπαράθεση για συγκεκριμένους όρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ