ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Η Ρωσία ζητά από τις ΗΠΑ και καταδικασμένο δολοφόνο στην ανταλλαγή κρατουμένων

Αποκλειστικό CNNi: Η Ρωσία ζητά από τις ΗΠΑ και καταδικασμένο δολοφόνο στην ανταλλαγή κρατουμένων
Η 31χρονη Αμερικανίδα, «χρυσή» Ολυμπιονίκης και κορυφαία παίκτρια μπάσκετ στον κόσμο, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, κρατείται σε ρωσική φυλακή για κατοχή χασισέλαιου AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν να συμπεριληφθεί ένας πρώην συνταγματάρχης της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονια το 2021, στη Γερμανία, στην προτεινόμενη από τις ΗΠΑ ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ για την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και τον Πολ Γουίλαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNNi.

Η Μόσχα, εκτός του Βίκτορ Μπουτ, ζητά την απελευθέρωση του πρώτην κατασκόπου Βαντίμ Κρασίκοφ, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού υπηκόου τσετσενικής καταγωγής και εξόριστου αντάρτη, σε πάρκο του Βερολίνου το 2019 με εντολή του Κρεμλίνου.

Ο Κρασίκοφ δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτίει την ποινή του στη Γερμανία, γεγονός που περιπλέκει την υποθεση της ανταλλαγής του. Η δολοφονία του Κανγκοσβίλι, που είχε τα χαρακτηριστικά εκτέλεσης, κλόνισε τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν απελάσεις διπλωματών στα τέλη του 2019.

Οι Ρώσοι κοινοποίησαν το αίτημα στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα μέσω ενός άτυπου backchannel που χρησιμοποιούσε η υπηρεσία κατασκοπείας, γνωστή ως FSB, ότι ήθελαν να απελευθερωθεί ο Κρασίκοφ.

Το αίτημα, που δεν κοινοποιήθηκε επίσημα, θεωρήθηκε προβληματικό για διάφορους λόγους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας πόσο αποφασισμένη ήταν η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιστρέψουν Γκρίνερ και Γουίλαν στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς για το αν θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τον Κρασίκοφ στην ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε στο CNNi ανώτερη γερμανική κυβερνητική πηγή.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι είχε μια «ειλικρινή» συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο πίεσε να δεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για να επιτύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ «πρότεινε με έμφαση» στον Αμερικανό ομόλόγο του οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε έναν τρόπο «ήσυχης διπλωματίας» σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων «χωρίς κερδοσκοπική διάδοση πληροφοριών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ