ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εντολή για εκκένωση του Ντονέτσκ έδωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ουκρανία: Εντολή για εκκένωση του Ντονέτσκ έδωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP Photo/Efrem Lukatsky

Την υποχρεωτική εκκένωση του Ντονέτσκ από τους εναπομείναντες εναπομείναντες κατοίκους του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων AFP και France 24, καθώς και το Reuters, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε το Σάββατο να εκκενωθεί η ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία υπήρξε σκηνή σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της χώρας του και του ρωσικού στρατού.

«Υπάρχει ήδη μια κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική εκκένωση από την περιοχή του Ντόνετσκ», είπε στην καθημερινή του ομιλία. «Παρακαλώ, ακολουθήστε την εκκένωση. Σε αυτή τη φάση του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας.»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η εκκένωση θα πραγματοποιηθεί πριν κρυώσει ο καιρός, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς ο ρωσικός στρατός καταστρέφει ό,τι επιδιορθώνεται από τις ουκρανικές αρχές σχετικά με τις υποδομές θέρμανσης.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι στην περιοχή ζουν 52.000 παιδιά που θα τεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο χωρίς ζέστη και φως, και κάλεσε τους γονείς να αναλάβουν την ευθύνη και να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η εκκένωση θα συμβεί αργά ή γρήγορα και είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Όσο πιο γρήγορα ληφθεί, τόσο λιγότερους θα σκοτώσουν οι εχθροί μας, υπογράμμισε.

Όπως είπε, όλες οι διαδικασίες για την εκκένωση έχουν οργανωθεί από το κράτος και θα υπάρχει πλήρης βοήθεια, υλικοτεχνική, όσο και οικονομική.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χθες το βράδυ χαρακτήρισε «ηθελημένο ρωσικό έγκλημα πολέμου» τον βομβαρδισμό φυλακής στην Ολένιβκα, στην περιοχή του Ντονέσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 50 αιχμάλωτοι πολέμου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν αλλήλους για το πλήγμα στην Ολένιβκα.

Σε ό,τι αφορά στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι σκότωσε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες σε μάχες στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χερσώνα που είναι το επίκεντρο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της χώρας και βασικός κρίκος στις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τη Χερσώνα πάνω από τον ποταμό Ντνίπρο είχε διακοπεί, δήλωσε η νότια διοίκηση του στρατού, απομονώνοντας περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις δυτικά του ποταμού από τις προμήθειες στην κατεχόμενη Κριμαία και στα ανατολικά.

Νότια της πόλης Μπακμουτ, η οποία έχει αναφερθεί από τη Ρωσία ως πρωταρχικός στόχος στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «μερικώς επιτυχείς» προσπάθειες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Σεμιχίρια, εισβάλλοντας σε αυτόν από τρεις κατευθύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ