ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά
Το πλοίο θα επιθεωρηθεί το πρωί της Τετάρτης από διεθνή ομάδα στην είσοδο του Βοσπόρου AP Photo/Khalil Hamra

Το πλοίο με φορτίο 26.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού χθες, 1η Αυγούστου 2022, ως μέρος της πρόσφατης συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας, ΟΗΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας, έφτασε απόψε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης.

Το φορτηγό πλοίο ξηρού φορτίου Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Οδησσό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, και προορισμό τον Λίβανο, αναμένεται να περάσει τη νύχτα στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, ενώ θα επιθεωρηθεί το πρωί της Τετάρτης από διεθνή ομάδα στην είσοδο του Βοσπόρου, διευκρίνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή που επιτράπηκε να γίνει βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών και να υπάρξει ανακούφιση στις αγορές γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο και τον εικονολήπτη του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην παραλία, το πλοίο μήκους 186 μέτρων έφθασε στ' ανοικτά των ακτών λίγο πριν από τις 19.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο αναμενόταν «στην είσοδο του Βοσπόρου γύρω στις 21.00».

Η επιθεώρηση, που έχει ζητήσει η Μόσχα η οποία θέλει για βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου, θα πραγματοποιηθεί από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ. Ακολούθως, το Razoni θα συνεχίσει την πορεία του, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος ναύαρχος Οζκάν Αλτουνμπουλάκ, επικεφαλής του Κέντρου Κοινού Συντονισμού που επιβλέπει τις επιχειρήσεις.

Λίβανος: Απελευθερώθηκε το πλοίο που φερόταν να μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου ενέκρινε σήμερα την απελευθέρωση ενός πλοίου με συριακή σημαία, που κατασχέθηκε μετά τους ισχυρισμούς της πρεσβείας του Κιέβου στη Βηρυτό σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε αλεύρι και κριθάρι που είχαν κλαπεί από την Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο εισαγγελέας Γκάσαν Ουέιντατ επέτρεψε την αναχώρηση του "Laodicea", που έχει δέσει το Σάββατο στο λιμάνι της Τρίπολης (βόρεια), αφού οι έρευνες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα εμπορεύματα που μετέφερε ήταν κλεμμένα, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος στο AFP.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες (...) δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη κάποιας ποινικής παράβασης ή ότι τα εμπορεύματα είχαν κλαπεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο είχε δηλώσει πως τα σιτηρά που μετέφερε το πλοίο είχαν φορτωθεί από μια κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανική περιοχή και είχε παρουσιάσει στις λιβανικές αρχές αποδείξεις της κλοπής των εμπορευμάτων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε πολλές φορές τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλατούν τις αποθήκες σιτηρών της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Σάββατο, ο Ουέιντατ είχε διατάξει την κατάσχεση του σκάφους και είχε αναθέσει στην αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα.

Ο εισαγγελέας επαλήθευσε πως τα σιτηρά που βρίσκονται πάνω στο πλοίο ανήκουν σε έναν Σύρο έμπορο, ανέφερε ο δικαστικός αξιωματούχος.

«Ο Σύρος υπήκοος το όνομα του οποίου εμφανίζεται πάνω στο φορτίο με προέλευση την Ουκρανία παρουσιάστηκε για την έρευνα και έδειξε έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι ο ιδιοκτήτης του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία, μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα τις εξαγωγές σιτηρών έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη έλλειψη ψωμιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ