ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Νέες υπερπτήσεις στην Ταϊβάν και προετοιμασία για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Κίνα: Νέες υπερπτήσεις στην Ταϊβάν και προετοιμασία για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά
Αν οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια άμεση πρόκληση σε αυτό που η Ταϊβάν ορίζει ως ακτογραμμή της AP

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων με πραγματικά πυρά την Πέμπτη σε έξι θαλάσσιες περιοχές που περιβάλλουν την Ταϊβάν.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, αν πραγματοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια άμεση πρόκληση σε αυτό που η Ταϊβάν ορίζει ως ακτογραμμή της.

Ο στρατός της Κίνας κάλεσε όλα τα σκάφη και τα αεροπλάνα να αποφύγουν για 72 ώρες τις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», συνέχισε, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα.

«Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, 27 αεροσκάφη του κινεζικού στρατού εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας -ευρύτερη περιοχή από τον εναέριο χώρο- σήμερα, Τετάρτη.

Η Κίνα διεκδικεί τη Ταϊβάν ως μέρος του εδάφους της, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αυτοδιοικούμενο νησί με τη δική του δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και στρατό.

Κυρώσεις μετά την επίσκεψη Πελόζι

Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν, την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, Τετάρτη, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ