ΚΟΣΜΟΣ

Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν

Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι δίπλα στην πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι (Taiwan Presidential Office via AP)

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναχώρησε από την Ταϊβάν μετά από μια ιστορική επίσκεψη, η οποία είχε σκοπό να καταστήσει «αναμφισβήτητα σαφές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα εγκαταλείψουν» το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

«Είμαστε περήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», είπε η Πελόζι, μιλώντας δίπλα στην πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι το πρωί της Τετάρτης.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, η αλληλεγγύη της Αμερικής με την Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας και αυτό είναι το μήνυμα που φέρνουμε εδώ σήμερα», τόνισε.

«Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα να είναι σαφές. [Οι ΗΠΑ] έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια της Ταϊβάν… αλλά πρόκειται για τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και για το πώς η Ταϊβάν υπήρξε παράδειγμα για τον κόσμο», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ αμφισβήτησε τα κίνητρα του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, όταν ρωτήθηκε για την έντονη αντίδρασή του στην επίσκεψή της.

Όπως είπε, η Κίνα στάθηκε εμπόδιο στη συμμετοχή της Ταϊβάν σε ορισμένες συναντήσεις, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο στους αξιωματούχους που έρχονται να επισκεφθούν την Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η Κίνα έκανε «μεγάλη φασαρία» για αυτήν την επίσκεψη λόγω της ιδιότητάς της ως ομιλήτριας. «Δεν ξέρω αν αυτό είναι λόγος ή δικαιολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχουν ανασφάλειες του προέδρου της Κίνας σχετικά με τη δική του πολιτική κατάσταση, αυτό δεν το ξέρω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πελόζι είπε στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν ότι η αντιπροσωπεία ήρθε «με φιλία στην Ταϊβάν [και] με ειρήνη στην περιοχή».

Η Πελόζι, η πρώτη γυναίκα ομιλήτρια των ΗΠΑ, εξήρε την ανάπτυξη της Ταϊβάν σε μια κορυφαία δημοκρατία, με επικεφαλής τώρα την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της. «Μέσα από ένα χωνευτήριο πρόκλησης δημιουργήσατε μια ακμάζουσα δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της»

Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-Γουέν, προσθέτοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, είναι μια ανώφελη αντίδραση.

Στις δηλώσεις της, η Ινγκ-Γουέν είπε ακόμα ότι η Ταϊβάν «δεν θα υποχωρήσει» μπροστά στις αυξημένες στρατιωτικές απειλές και θα «κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ταϊβάν».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε την ασφάλεια πάνω από τα στενά της Ταϊβάν άλλο ένα επίκεντρο της προσοχής του κόσμου, πρόσθεσε η ίδια.

Οργή της Κίνας

Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε με οργή στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων πως το ταξίδι της θα είχε «σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ».

Μετά την άφιξή της, ο στρατός της ανακοίνωσε κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, που θα περιλαμβάνουν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ και έχει από καιρό ορκιστεί να «επανενώσει» το νησί με την ηπειρωτική Κίνα, με τη βία, εάν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ