ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ
AP Photo/Salvatore Allegra

Μια ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε εκ νέου στο βουνό Φάγκρανταλσφιαλ, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπου έκρηξη είχε σημειωθεί επίσης πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Η ρωγμή που βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, άφηνε να φανούν πίδακες λάβας και να μετατρέπονται σε βράχο που καπνίζει όταν η ύλη ψύχεται.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, υπολόγισε το μήκος της ρωγμής στα περίπου 300 μέτρα.

Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι η έκρηξη άρχισε στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης του 2021.

Ορισμένοι περίεργοι μετέβησαν στην περιοχή της έκρηξης, θαυμάζοντας τη θέα της λάβας που βράζει και τον ήχο του βουητού όταν αναβλύζει το μάγμα, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρά την απουσία σύννεφου στάχτης, το ινστιτούτο θεώρησε «πιθανό ότι ρύπανση μπορεί να ανιχνευθεί λόγω των αναθυμιάσεων αερίων».

Τα αέρια που προέρχονταν από ηφαιστειακές εκρήξεις, κυρίως το διοξείδιο του θείου, μπορούν να απελευθερώνονται σε μεγάλη απόσταση και να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ενώ μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Αυτού του είδους η ρύπανση μπορεί επίσης να μεταφερθεί από τον άνεμο.

Το απόγευμα της Τρίτης, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης κοντά στο όρος Φάγκρανταλσφιαλ «τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» θεωρείται «ισχυρή».

Από το Σάββατο, σχεδόν 10.000 δονήσεις καταγράφηκαν, από τις οποίες δύο είχαν μέγεθος που ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Εθνική Αρχή Αεροδρομίων της Ισλανδίας ανέφερε ότι καμία πτήση δεν επηρεάστηκε από το ηφαίστειο επί του παρόντος, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές και τις βασικές υποδομές θεωρείται πολύ μικρός και δεν υπήρξε διαταραχή στις πτήσεις, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Πάνω από μια ώρα μετά την έναρξη της έκρηξης, μια εμπορική πτήση φαινόταν να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το σημείο της έκρηξης, κατευθυνόμενη στο Κέφλαβικ, το κύριο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ.

Πέρυσι στην Ισλανδία σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου σε περιοχή με σχετικά εύκολη πρόσβαση, και το γεγονός αποτέλεσε πραγματικό τουριστικό αξιοθέατο.

Η έκρηξη, κατά την οποία αποδεσμεύτηκαν περισσότερα από 140 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος σε διάστημα έξι μηνών, προσέλκυσε περισσότερους από 430.000 επισκέπτες σύμφωνα με τον Ισλανδικό Οργανισμό Τουρισμού. Η έκρηξη κηρύχθηκε επισήμως λήξασα εννέα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021.

Σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης και η αστυνομία, που μετέβησαν στο σημείο για να εκτιμήσουν το επίπεδο του κινδύνου και τις πιθανές μολύνσεις από τα αέρια, προέτρεπαν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την περιοχή.

Ο Ισλανδός πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνεσον κάλεσε επίσης σε επαγρύπνηση. Θέλω απλά ο κόσμος να προσέξει και να ξέρει περισσότερα πριν βρεθεί στο άγνωστο. Εάν η έκρηξη αυτή είναι όπως η τελευταία, θα υπάρχει αρκετός χρόνος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε, δήλωσε στο αγγλόφωνο μέσο Iceland Monitor.

Το όρος Φάγκρανταλσφιαλ ανήκει στο ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, στον νότο της Ισλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ