ΚΟΣΜΟΣ

Αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για την Τρίπολη το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για την Τρίπολη το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά
Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό AP Photo/Emrah Gurel

Η πρώτη αποστολή φορτίου ουκρανικών δημητριακών που εξάγεται μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Το πλοίο που μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, ως μέρος της πρόσφατης συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας, ΟΗΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Έφτασε ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου και αφού επιθεωρήθηκε από 20 ειδικούς, αναχώρησε για το λιμάνι της Τρίπολης. Την συγκεκριμένη επιχείρηση την έχει ζητήσει η Μόσχα, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, που πριν από τον πόλεμο συγκέντρωνε το 60% της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.

Μια παρόμοια συμφωνία που υπογράφηκε, ταυτόχρονα εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτές οι δύο συμφωνίες αναμένεται να επιτρέψουν την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που αύξησε κάθετα τις τιμές σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου εξαιτίας του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ