ΚΟΣΜΟΣ

Τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να παραχωρήσουν έδαφος στα ανατολικά

Τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να παραχωρήσουν έδαφος στα ανατολικά
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε σήμερα πως ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις εναντίον του Πίσκι AP Photo

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι αναγκάστηκε να παραχωρήσει έδαφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «κόλαση» την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην περιφέρεια Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Έκανε λόγο για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Αβντίιβκα και το οχυρωμένο χωριό Πίσκι, όπου το Κίεβο παραδέχθηκε «μια μερική επιτυχία» των Ρώσων αντιπάλων του τις τελευταίες ημέρες.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε σήμερα πως ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις εναντίον του Πίσκι, όμως οι Ουκρανοί στρατιώτες κατάφεραν να τις απωθήσουν.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ουκρανία ενίσχυσε αμυντικές θέσεις στο Πίσκι, θεωρώντας ότι θα είναι μια ουδέτερη ζώνη (buffer zone) απέναντι σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις που ελέγχουν την πόλη Ντονέτσκ περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά.

Ο στρατηγός Ολέκσιι Γκρόμοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο χωριά γύρω από την ανατολική πόλη Σλοβιάνσκ, αλλά απωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Αβντίιβκα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα ανθρακωρυχείο που θεωρείτο αμυντική θέση-κλειδί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεσή του.

Είπε πως οι δυνάμεις του προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από την Αβντίιβκα και άλλες δύο περιοχές στην επαρχία Ντονέτσκ, αναγκάζοντας μονάδες πεζικού του Κιέβου να υποχωρήσουν.

Το Reuters δεν είναι σε θέση προσώρας να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της μίας ή της άλλης πλευράς.

Πλάνα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν ρωσικούς εκτοξευτές ρουκετών σε δράση και άρματα μάχης να προωθούνται και να πυροβολούν με μεγάλη ταχύτατα σε ανοικτό έδαφος. Δεν ήταν σαφές που γυρίστηκαν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις έφθασαν στα περίχωρα του Πίσκι.

Εφοδιασμένη με εξελιγμένα οπλικά συστήματα από τη Δύση, η Ουκρανία επιτίθεται επίσης σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στην περιοχή.

Αξιωματούχοι στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανέφεραν σήμερα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ντονέτσκ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα, μερικά διαμελιισμένα, στην άκρη ενός δρόμου στο κεντρικό Ντονέτσκ. Αίμα φαίνεται στο πεζοδρόμιο.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, είπε στο Telegram πως τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Μπαχμούτ, τη Μαριίνκα και το Σεβτσένκο και πέντε τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού στην πόλη Τορέτσκ στο Ντονέτσκ, είπε.

Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοποιεί εκ προθέσεως αμάχους, έχει πει ότι σχεδιάζει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης επαρχίας Ντονέτσκ, μίας από τις δύο που απαρτίζουν τη βιομηχανική περιφέρεια Ντονμπάς, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να διασφαλίσει την ασφάλειά της από αυτό που υποστηρίζει πως είναι μια αδικαιολόγητη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία και η Δύση, που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της Ρωσίας απρόκλητο ιμπεριαλιστικού τύπου επιθετικό πόλεμο, λένε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν στις θέσεις που είχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, που μιλάει συχνά για την ανάγκη οι δυνάμεις της να προωθηθούν βαθύτερα στην Ουκρανία, μοιάζει απίθανο να συμφωνήσει να κάνει κάτι τέτοιο με τη θέλησή της.

Η Ουκρανία είπε πως η ρωσική επίθεση στα ανατολικά φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσπάσει στρατεύματα από τον νότο όπου οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να ανακτήσουν έδαφος και να καταστρέψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού ενόψει μιας ευρύτερης αντεπίθεσης.

«Η ιδέα είναι να ασκήσουν στρατιωτική πίεση σε εμάς στο Χάρκοβο. το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ τις επόμενες λίγες εβδομάδες... Αυτό που συμβαίνει στα ανατολικά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολοκσέι Αρεστόβιτςε σε μια συνέντευξη στο YouTube.

Ο στρατηγός Ολεκσίι Γκρόμοφ είπε πως η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει τη δική της επίθεση στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας στην προσπάθεια να ξανακερδίσει δυναμική στον πόλεμο μετά την ενίσχυση των δυνάμεών της εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ