ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Μπριόνα Τέιλορ: Κατηγορίες σε τέσσερις αστυνομικούς δύο χρόνια μετά τον θάνατό της

ΗΠΑ - Μπριόνα Τέιλορ: Κατηγορίες σε τέσσερις αστυνομικούς δύο χρόνια μετά τον θάνατό της
Η Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, έπεσε νεκρή στις 13 Μαρτίου 2020 από πυρά της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ, σε μια αστυνομική επιχείρηση φιάσκο (Photo provided by Taylor family attorney Sam Aguiar via AP)

Τέσσερις Αμερικανοί εν ενεργεία και πρώην αστυνομικοί συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το αιματηρό περιστατικό, κατά το οποίο έχασε τη ζωή της η Μπριόνα Τέιλορ,  το 2020.

Η Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, έπεσε νεκρή στις 13 Μαρτίου 2020 από πυρά της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ, σε μια αστυνομική επιχείρηση φιάσκο.

Οι κατηγορίες σηματοδοτούν τις πρώτες ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην αποτυχημένη επιχείρηση του 2020. Εκτός από τα αδικήματα στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγόρησαν τους τέσσερις αστυνομικούς για παράνομες συνωμοσίες, αντισυνταγματική χρήση βίας και παρεμπόδιση, είπε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με το CNNi.

Ο Τζόσουα Τζέινς, ο Κέλι Γκούντλετ και ο Κάιλ Μένι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποβολή ψευδής ένορκης κατάθεσης για έρευνα στο σπίτι της Τέιλορ πριν από την επιδρομή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λούισβιλ τον Μάρτιο του 2020 και στη συνέχεια συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια «ψευδή ιστορία σε μια προσπάθεια να διαφύγουν της ευθύνης για το ρόλο τους στην προετοιμασία της ένορκης κατάθεσης εντάλματος που περιείχε ψευδή στοιχεία», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία μετά το περιστατικό, στην προσπάθειά του να συγκαλύψουν ότι το ένταλμα βασιζόταν σε ψευδή στοιχεία, καθώς και για ψευδείς δηλώσεις σε συνεντεύξεις με ποινικούς ανακριτές.

«Υποστηρίζουμε ότι τα δικαιώματα της κυρίας Τέιλορ παραβιάστηκαν όταν οι κατηγορούμενοι Τζόσουα Τζέινς, Κάιλ Μένι και Κέλι Γκούντλετ ζήτησαν ένταλμα για να ερευνήσουν το σπίτι της κυρίας Τέιλορ γνωρίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν πιθανή αιτία για την έρευνα», είπε ο γενικός εισαγγελέας.

Η ένορκη κατάθεση ψευδώς ισχυριζόταν ότι οι αστυνομικοί είχαν επαληθεύσει ότι ο στόχος της έρευνάς τους για διακίνηση ναρκωτικών είχε λάβει πακέτα στη διεύθυνση της Τέιλορ, αλλά ο Τζέινς και ο Γκούντλετ γνώριζαν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια, είπε ο Γκάρλαντ.

«Υποστηρίζουμε περαιτέρω ότι οι κατηγορούμενοι Τζέινς και Μένι γνώριζαν ότι το ένταλμα έρευνας θα διενεργούνταν από ένοπλους αξιωματικούς και ότι η διεξαγωγή αυτής της έρευνας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση για όποιον τύχαινε να βρεθεί στο σπίτι της κυρίας Τέιλορ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε ότι σε κανέναν από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα.

Σε βάρος του Χάνκινσον απαγγέλθηκαν τώρα κατηγορίες και για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει. Μόνο σε βάρος του Χάνκισον απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κρατικό επίπεδο.

Ο Γκούντλετ και ο Τζέινς συναντήθηκαν σε ένα γκαράζ εβδομάδες μετά την αποτυχημένη επιδρομή και συνωμότησαν για να κατασκευάσουν ψευδείς πληροφορίες στους ανακριτές, ισχυρίστηκε ο γενικός εισαγγελέας.

Οι αστυνομικοί που εκτέλεσαν το ένταλμα έρευνας δεν συμμετείχαν στη σύνταξη του εντάλματος και δεν γνώριζαν ότι περιείχε ψευδείς πληροφορίες, είπε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο Χάνκισον βρισκόταν στη σκηνή όταν εκτελέστηκε το ένταλμα έρευνας και κατηγορείται για εσκεμμένη χρήση υπερβολικής βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ