ΚΟΣΜΟΣ

«Σε νέα φάση» ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο νότο

«Σε νέα φάση» ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο νότο
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για την «τρομοκρατική ενέργεια» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Οι περισσότερες συγκρούσεις μετατοπίζονται πλέον προς ένα μέτωπο σχεδόν 350 χιλιομέτρων που εκτείνεται στα νοτιοδυτικά, από περιοχές κοντά στη Ζαπορίζια έως τη Χερσώνα, παράλληλα με τον πόταμο Δνείπερο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, καθώς αναμένουν αντεπίθεση ή προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση, ανέφερε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Μεγάλα κομβόι ρωσικών στρατιωτικών φορτηγών, τεθωρακισμένων καθώς και ρυμουλκούμενων πυροβόλων συνεχίζουν να απομακρύνονται από την περιοχή του Ντονμπάς και κατευθύνονται νοτιοδυτικά.

Τακτικά τάγματα που αριθμούν από 800 έως 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ολοένα και περισσότερο επικεντρώνονται σε γέφυρες, αποθήκες πυρομαχικών και σιδηροδρομικές συνδέσεις στις νότιες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Χερσώνα με την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Ζελένσκι: «Τρομοκρατική ενέργεια» στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία πρέπει να «φέρει την ευθύνη» για την «τρομοκρατική ενέργεια» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, και αποτέλεσε στόχο πληγμάτων για τα οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

«Σήμερα οι κατακτητές δημιούργησαν μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για όλη την Ευρώπη: έπληξαν δύο φορές τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της ηπείρου μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία.

«Οποιοσδήποτε βομβαρδισμός αυτής της τοποθεσίας είναι ένα αναίσχυντο έγκλημα, μια τρομοκρατική ενέργεια. Η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το ίδιο το γεγονός ότι δημιουργεί απειλή για έναν πυρηνικό σταθμό», συνέχισε.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα κοντά σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Γραμμή υψηλής τάσης υπέστη ζημιά σε αυτή την επίθεση, προκαλώντας τη διακοπή λειτουργίας ενός εκ των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση είναι «ασταθής» στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και γίνεται «ολοένα και πιο επικίνδυνη μέρα με τη μέρα».

Όταν καταλήφθηκε το εργοστάσιο τον Μάρτιο, ο ρωσικός στρατός είχε ανοίξει πυρ εναντίον κτηρίων στον χώρο αυτό, διακινδυνεύοντας ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ