ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: To Ισλαμικό Κράτος πίσω και από τη νέα βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: To Ισλαμικό Κράτος πίσω και από τη νέα βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ
Η έκρηξη σημειώθηκε στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου κατοικεί η σιιτική κοινότητα (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Ebrahim Noroozi

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο με στόχο τη σιιτική μειονότητα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό 22. Είχε προηγηθεί επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και την Παρασκευή, με απολογισμό οκτώ νεκρούς και 18 τραυματίες.

Η ανάληψη ευθύνης ήλθε μέσω ανακοίνωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η βόμβα ήταν κρυμμένη σε βάζο που είχε τοποθετηθεί στην άκρη πεζόδρομου σε σιιτική συνοικία της δυτικής Καμπούλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της αφγανικής πρωτεύουσας.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο, το οποίο βρίσκεται κοντά σε σταθμούς λεωφορείων.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται καθώς η σιιτική κοινότητα ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ασούρα, σημαντική θρησκευτική γιορτή κατά την διάρκεια της οποίας οι πιστοί συγκεντρώνονται στα τεμένη και κάνουν λιτανείες.

Η σιιτική κοινότητα, που αποτελείται κυρίως από την κοινότητα των Χαζάρα, αντιπροσωπεύει το 10% έως 20% του αφγανικού πληθυσμού και τελεί υπό διωγμό σε αυτήν την κυρίως σουνιτική χώρα.

Ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στο Αφγανιστάν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν εδώ και ένα χρόνο, αλλά σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, σημειώθηκε στη χώρα στο τέλος του Απριλίου, κατά τον μήνα του ραμαζανιού, και στο τέλος του Μαΐου.

Όπως και για τις δύο τελευταίες επιθέσεις, για τις περισσότερες έχει αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που στοχεύει κυρίως την σιιτική μειονότητα, τους σούφι και τους σιχ. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν νικήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση αποτελεί το κύριο πρόβλημα ασφαλείας για την νέα αφγανική εξουσία.

Την Παρασκευή τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην Καμπούλ που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση σημειώθηκε σε εμπορικό δρόμο σιιτικής συνοικίας της Καμπούλ.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει απερίφραστα αυτή τη δειλή ενέργεια η οποία είναι έργο αυτών που είναι εχθροί του Ισλάμ και της χώρας», δήλωσε σε μήνυμα του στο Twitter o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ