ΚΟΣΜΟΣ

Πεκίνο προς Λευκό Οίκο: Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος

Πεκίνο προς Λευκό Οίκο: Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε «σοφιστείες» για το ζήτημα της Ταϊβάν, δηλώνει ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι AP Photo/Heng Sinith

Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κινεζικό έδαφος, διαμηνύει ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, στο τελευταίο επεισόδιο μιας διπλωματικής εμπρηστικής ρητορικής κατά της πολιτικής της Ουάσινγκτον μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στη νήσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε «σοφιστείες» για το ζήτημα της Ταϊβάν και οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν έχουν υπάρξει δίκαιες, κατάλληλες και νόμιμες, καθώς και με στόχο τη διαφύλαξη της ιερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπανγκλαντές.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν «προκλητικές» και «ανεύθυνες», αφού αξιωματούχοι της νήσου κατήγγειλαν το Σάββατο ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού.

«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο ατυχήματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που περιμένει ο κόσμος», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε επίσης την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», μετά τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας.

Με «τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια» συντηρεί η Κίνα την ένταση

Ο κινεζικός στρατός θα διεξάγει στο εξής «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση μετά τη λήξη των πρωτοφανούς κλίμακας γυμνασίων σε αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

Η «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα, είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που συνήθως δεν διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία εκατέρωθεν.

Η «διάμεση γραμμή» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ νομικά και είναι μια «νοητή» γραμμή που καταρτίστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ για τις πολεμικές τους απαιτήσεις τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με σχολιαστή της κρατικής τηλεόρασης.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα την Κυριακή ότι άρχισαν σταδιακά να πραγματοποιούνται και πάλι πτήσεις διά μέσου του εναέριου χώρου της καθώς οι περισσότερες ειδοποιήσεις για κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί δεν «είναι πλέον σε ισχύ».

Το υπουργείο ανέφερε, ωστόσο, σε ανακοίνωση ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να κατευθύνει αεροσκάφη και πλοία μακριά από τις περιοχές των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών έως τις 10.00 αύριο το πρωί (τοπική ώρα).

Τα τεκταινόμενα στην Ταϊβάν, όπου μετά την επίσκεψη Πελόζι στο νησί, η ένταση μεταξύ της Κίνας και της περιοχής έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι σήμερα, μερικές ώρες πριν τη προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων που έγιναν ως αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.

Πολεμικά πλοία από την Κίνα και την Ταϊβάν έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της Ταϊβάν, με κάποια κινεζικά σκάφη να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο, δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος. Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις «ασκούσαν πιέσεις» στη γραμμή, όπως έκαναν και το Σάββατο, η ταϊβανέζικη πλευρά παρέμενε σε κοντινή απόσταση για να παρακολουθεί και, όπου είναι δυνατόν, να αποτρέπει τους Κινέζους από το διασχίσουν τη μέση γραμμή.

«Οι δύο πλευρές δείχνουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το πρόσωπο αυτό, παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».

Η πρόσφατη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο εξόργισε την Κίνα, που απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι για πρώτη φορά και τη διακοπή διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ