ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικής Τζιχάντ με αιγυπτιακή μεσολάβηση

Γάζα: Συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικής Τζιχάντ με αιγυπτιακή μεσολάβηση
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» αναχαιτίζει ρουκέτες που έχουν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Tsafrir Abayov

Το Ισραήλ και η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσαν επίσημα την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία από τις 23.30 το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν μεσολάβησης της Αιγύπτου, έπειτα από τη σοβαρότερη κλιμάκωση της βίας μετά τη σύγκρουση του Μαΐου 2021 στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σταματά τις εχθροπραξίες από τις 23.30 το βράδυ της Κυριακής, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει σε κάθε νέα πιθανή ισραηλινή επίθεση.

Ταυτόχρονα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, ανακοίνωσε ότι «είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοσθεί απόψε στις 23.30».

«Αν η κατάπαυση του πυρός παραβιαστεί, το Κράτος του Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σθεναρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία εκφράζονται ευχαριστίες στην Αίγυπτο για την μεσολάβησή της.

Δεκαπέντε παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις ημέρες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν την Κυριακή σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης την Παρασκευή, «41 Παλαιστίνιοι έπεσαν μάρτυρες, ανάμεσά τους 15 παιδιά και τέσσερις γυναίκες, και 311 τραυματίστηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Εν μέσω της σοβαρότερης κλιμάκωσης μετά την περυσινή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σειρήνες αεράμυνας ήχησαν για πρώτη φορά το Σάββατο στο Τελ Αβίβ και σήμερα, Κυριακή, στην Ιερουσαλήμ, καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από την Ισλαμική Τζιχάντ σε «απάντηση» της εν εξελίξει ισραηλινής επιχείρησης κατά στόχων της -υποστηριζόμενης από το Ιράν- οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, Ταϊσίρ αλ Τζαμπάρι και Χαλίντ Μανσούρ, σκοτώθηκαν σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα σήμερα, στο πλαίσιο «προληπτικής» επιχείρησης ενώπιον «άμεσης απειλής» προερχόμενης από την Ισλαμική Τζιχάντ, κατά την ισραηλινή κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για επιχείρηση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, αναφέροντας ότι «δεν διεξάγει επί του παρόντος διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός» μετά από αναφορές ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, φαίνεται να μένει στο περιθώριο της σύγκρουσης.

Κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή» από πλευράς μαχητών οπλισμένων με αντιαρματικούς πυραύλους, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Μπασέμ Σαάντι, ηγετικής μορφής της οργάνωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (δεν διευκρινίζεται πόσοι ήταν μαχητές και πόσοι άμαχοι), ανάμεσά τους 15 παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν την Κυριακή στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων άκουσαν εκρήξεις από μακριά.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σημειώθηκαν καθώς εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για μια εβραϊκή γιορτή, προκαλώντας φόβους για βία καθώς εθνικιστές κινήθηκαν προς την Πλατεία Τεμενών, γνωστή και ως Όρος του Ναού.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου συνελήφθη για λίγο από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ κάλυπτε την επίσκεψη ενός ακροδεξιού βουλευτή στην Πλατεία Τεμενών.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές «επιδρομές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση.

«Η αντίσταση» είναι «ενωμένη στη μάχη» εναντίον του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο Φαουζί Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Η κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα είναι η χειρότερη μετά από τον πόλεμο του Μαΐου του 2021 που άφησε πίσω του 260 νεκρούς σε 11 ημέρες από την παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών, και 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες», είπε ο Αμπού Μαχμούντ αλ-Μαντχούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγμή που καταστρέφεται ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή εκτοπίζονται», ανέφερε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για «όσο χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Χαλίντ Μανσούρ «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης

Μέση Ανατολή: Τι προκαλεί τη νέα «έκρηξη» βίας στην Λωρίδα της Γάζας

Λωρίδα της Γάζας: Έλλειψη γιατρών, κρίση φαρμάκων, διακοπές ηλεκτροδότησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ