ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
AP Photo/Vadim Ghirda

Στο ένα δισ. δολάρια ανέρχεται το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Πλέον η συνολική βοήθεια της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια.

«Το πακέτο παρέχει σημαντική ποσότητα πρόσθετων πυρομαχικών, όπλων και εξοπλισμού - τα είδη των οποίων ο ουκρανικός λαός χρησιμοποιεί τόσο αποτελεσματικά για να υπερασπιστεί τη χώρα του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Σε κάθε στάδιο αυτής της σύγκρουσης, έχουμε επικεντρωθεί στο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται, ανάλογα με τις εξελισσόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, ανακοινώνοντας τη νέα αποστολή όπλων.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες.

Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισεκατομμυρίων) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισεκατομμύρια είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του πολέμου, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ορισμένα εδάφη ως αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες εδώ και οχτώ χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ