ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις - Δεκάδες οι αγνοούμενοι πυροσβέστες

Κούβα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις - Δεκάδες οι αγνοούμενοι πυροσβέστες
Ο πύρινος εφιάλτης ήρθε τρεις μήνες μετά την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga της Αβάνας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι AP Photo/Ramon Espinosa

Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευή σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κούβα και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και η τύχη άλλων 16 αγνοείται, ενώ 26 τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας κεραυνός χτύπησε μια από τις οχτώ δεξαμενές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, το βράδυ της 4ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, η δεξαμενή περιείχε 26.000 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της.

Από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, τυλίχθηκε στις φλόγες μια δεύτερη δεξαμενή, η οποία περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών με τη συνδρομή ελικοπτέρων, ακολούθησε νέα ισχυρή έκρηξη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υποχρεώνοντας τις αρχές να διατάξουν την άμεση εκκένωση της περιοχής.

«Συνέβη αυτό που φοβόμασταν» με την καταστροφή και τρίτης δεξαμενής, η οποία περιείχε αργό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ματάνσας, ο Μάριο Σαμπίνες Λορέντσο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter.

Η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη» με «τρεις δεξαμενές να φλέγονται», ανέφερε ο κυβερνήτης χωρίς να διευκρινίσει πόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου περιείχε η τρίτη δεξαμενή. Συμπλήρωσε ότι πυροσβεστικές δυνάμεις από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Χθες, Κυριακή, τέσσερα αεροπλάνα από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα προσγειώθηκαν στο Βαραδέρο, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ματάνσας, μεταφέροντας ειδικούς στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τόνους πυροσβεστικού αφρού.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για έναν νεκρό πυροσβέστη και 16 αγνοούμενους, ενώ 26 τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγγενείς των αγνοουμένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Ο γιος μου έκανε το καθήκον του, πήγε» στη φωτιά, είπε δακρυσμένη η μητέρα ενός 19χρονου πυροσβέστη.

Ο πύρινος εφιάλτης ήρθε τρεις μήνες μετά την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga της Αβάνας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι – ανάμεσα τους και ένας τουρίστας από την Ισπανία – και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ