ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε στην Τουρκία και με πλήρες φορτίο το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Επέστρεψε στην Τουρκία και με πλήρες φορτίο το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά
Ο τελικός αγοραστής στον Λίβανο φέρεται να αρνήθηκε να δεχτεί το φορτίο λόγω καθυστέρησης των όρων παράδοσης AP Photo/Khalil Hamra (Φωτογραφία αρχείου)

Η πρώτη αποστολή ουκρανικών σιτηρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής επιστρέφει στην Τουρκία με πλήρες φορτίο, σύμφωνα με τη πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αποστολέα, ο τελικός αγοραστής στον Λίβανο αρνήθηκε να δεχτεί το φορτίο λόγω καθυστέρησης των όρων παράδοσης (πάνω από πέντε μήνες)», ανέφερε η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο, μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι «ο αποστολέας τώρα αναζητά άλλον παραλήπτη, είτε στον Λίβανο είτε σε άλλη χώρα».

Το πλοίο Razoni με σημαία Σιέρα Λεόνε και φορτίο 26.527 τόνους αραβοσίτου αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, ως μέρος της πρόσφατης συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας, ΟΗΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας.

Έφτασε ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου και αφού επιθεωρήθηκε από 20 ειδικούς, αναχώρησε για το λιμάνι της Τρίπολης. Την συγκεκριμένη επιχείρηση την έχει ζητήσει η Μόσχα, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου.

Το Razoni αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μεσόγειο κοντά στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με το Marine Traffic.

Μέχρι στιγμής, 10 πλοία έχουν αναχωρήσει από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας, αλλά έχουν υποχωρήσει ελαφρώς από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία τον περασμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ