ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο - Ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο - Ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς Roscosmos via AP

Η Ρωσία εκτόξευσε από το Καζακστάν έναν ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης με δυτικούς αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους πως η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ' ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.

Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές και σύμφωνες με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά οι ιρανικές αρχές χρειάσθηκε ωστόσο να αποκρούσουν κατηγορίες διαφορετικού τύπου, αφού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ανέφερε πως η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν.

«Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών», ανακοίνωσε την Κυριακή η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

Τον Οκτώβριο 2005 η Ρωσία είχε ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο ιρανικό δορυφόρο, τον Sina-1, από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ (βορειοδυτική Ρωσία).

Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ