ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου δεν φοβάται να χάσει - Δεν θέλει να γίνει πραξικόπημα

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου δεν φοβάται να χάσει - Δεν θέλει να γίνει πραξικόπημα
Ο Μπολσονάρου έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών AP Photo/Eraldo Peres

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου διέψευσε ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε πραξικόπημα, εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Διαβεβαίωσε πως απορρίπτει πρόταση για την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που εκλήφθηκε ως προσπάθεια συμμάχων του ακροδεξιού προέδρου να του χαρίσουν ασυλία από κάθε μελλοντική ποινική δίωξη.

Η προσπάθεια του αρχηγού του κράτους να μετατρέψει τη στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας (7η Σεπτεμβρίου) σε προεκλογική του εκδήλωση, ενώ θα απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έδωσε τροφή στις ανησυχίες πως ο κ. Μπολσονάρου, νοσταλγός της στρατιωτικής χούντας, προσπαθεί να αναπτερώσει τη δημοτικότητά του χρησιμοποιώντας τον στρατό.

Ο κ. Μπολσονάρου έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, σε απόσταση από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε πόντκαστ: «Δεν φοβάμαι να χάσω τις εκλογές. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό», προτού προσθέσει «άμα ήθελα να κάνω πραξικόπημα, δεν θα έλεγα τίποτα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του, ο ηγέτης της βραζιλιάνικης ακροδεξιάς επανέλαβε τις θεωρίες του για το ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας διευκολύνει «νοθεία», παρότι έχουν διαψευστεί επανειλημμένα από αρμόδιους, ιδίως από το εκλογοδικείο (TSE).

«Αυτό που θέλουμε είναι διαφάνεια, διότι η φήμη που φτιάχνουν ορισμένοι για μένα είναι αυτή του συνωμότη που απεργάζεται πραξικόπημα, που δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν συμμάχους του να επιδιώκουν την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος ώστε οι πρώην πρόεδροι να κατέχουν ισοβίως έδρα γερουσιαστή και άρα να έχουν νομική ασυλία, ο κ. Μπολσονάρου είπε πως δεν τον ενδιαφέρει καμία τέτοια πρόταση. «Δεν τη θέλω αυτή την ασυλία», επέμεινε.

Επίσης χθες, δημοσκόπηση των BTG/FSB που διενεργήθηκε τηλεφωνικά έδειξε ότι ο κ. Μπολσονάρου έχει κλείσει την ψαλίδα με τον Λούλα, ότι η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μονοψήφια (7%), με τον ακροδεξιό πρόεδρο στο 34% και τον κεντροαριστερό προκάτοχό του στο 41%. Τα ποσοστά τους ήταν 31% και 44% αντίστοιχα στην προηγούμενη εκδοχή αυτής της κυλιόμενης δημοσκόπησης, τον Ιούλιο. Η διαφορά βρισκόταν στις 14 μονάδες τον Μάιο.

Άλλες δημοσκοπήσεις θέλουν τον πρώην πρόεδρο να διατηρεί διψήφια διαφορά (18 μονάδες σε έρευνα του ινστιτούτου Datafolha, 12 μονάδες σε έρευνα των Genial/Quaest).

Η καταγραφόμενη βελτίωση της εικόνας του κ. Μπολσονάρου αποδίδεται στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ιδίως της επαναφοράς του μηνιαίου επιδόματος στις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, και στις προσπάθειές του να μειώσει την τιμή των καυσίμων, της κύριας αιτίας για την άνοδο του πληθωρισμού — βασικής ανησυχίας των ψηφοφόρων.

Ακόμη και η έρευνα των BTG/FSB, πάντως, φέρει τον κ. Μπολσονάρου να ηττάται στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας το 39% των ψήφων έναντι 51% του αντιπάλου του. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 5η ως την 8η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ