ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» στους Ρώσους τουρίστες ζητούν Εσθονία και Φινλανδία από τις χώρες της ΕΕ

«Μπλόκο» στους Ρώσους τουρίστες ζητούν Εσθονία και Φινλανδία από τις χώρες της ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν και η Εσθονή ομόλογός της, Κάγια Κάλας AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Εσθονία και Φινλανδία καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η ρωσική κυβέρνηση διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, έγραψε την Τρίτη στο Twitter ότι «η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι είναι «ώρα να τερματιστεί ο τουρισμός από τη Ρωσία τώρα».

Μια μέρα νωρίτερα, η ομόλογός της στη Φινλανδία, Σάνα Μάριν, είπε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE ότι «δεν είναι σωστό ότι ενώ η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό, βάναυσο πόλεμο στην Ευρώπη, οι Ρώσοι μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να είναι τουρίστες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στη Washington Post τη Δευτέρα, προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι όλες οι δυτικές χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες. «Οι πιο σημαντικές κυρώσεις είναι να κλείσουν τα σύνορα, επειδή οι Ρώσοι βρίσκονται σε διαδικασία κατάληψης εδαφών από άλλη χώρα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι.

Όποιες και αν είναι οι πολιτικές τους απόψεις, οι Ρώσοι πρέπει «να ζουν στον δικό τους κόσμο μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους», προσέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε αυτή τη συνέντευξη.

Η Εσθονία και η Φινλανδία συνορεύουν με τη Ρωσία και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγόρευσε τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδεύουν μέσω ξηράς και στις δύο χώρες και προφανώς στη συνέχεια να πραγματοποιούν πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι εκκλήσεις για απαγόρευση ταξιδιών στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει οργή στη Ρωσία, τόσο από το Κρεμλίνο όσο και από τους επικριτές του.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογη» την έκκληση του Ουκρανού προέδρου προς τις δυτικές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους στους Ρώσους επισκέπτες για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

«Ο παραλογισμός αυτού του συλλογισμού ξεπερνά κάθε όριο και μπορεί να προκαλέσει μόνο αρνητική αντίδραση», αντέδρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης των Ρώσων ή της Ρωσίας δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει (...) Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ακούγονται καλά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία υπόκειται ήδη σε πολυάριθμες οικονομικές κυρώσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ