ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στις σχέσεις Βρετανίας-Κίνας λόγω Ταϊβάν: Για εξηγήσεις εκλήθη ο Κινέζος πρεσβευτής

Ένταση στις σχέσεις Βρετανίας-Κίνας λόγω Ταϊβάν: Για εξηγήσεις εκλήθη ο Κινέζος πρεσβευτής
Η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία καταδικάζει την «ανεύθυνη ρητορική» για την Ταϊβάν (AP Photo/Johnson Lai)

Ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας έχουν προκαλέσει οι ενέργειες του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, έπειτα από την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.  Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, κάλεσε σήμερα, Τετάρτη, τον πρεσβευτή της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ να δώσει εξηγήσεις, ενέργεια την οποία καταδίκασε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Μετά την επίσκεψη της Πελόζι – του πιο υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί εδώ και δεκαετίες – η Κίνα προχώρησε στα μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί που ισχυρίζεται ότι ανήκει στην επικράτειά της.

«Έδωσα εντολή σε αξιωματούχους να καλέσουν τον Κινέζο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες της χώρας του. Παρατηρούμε μια ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά και ρητορική από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε η Τρας σε ανακοίνωσή της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει την Κίνα να επιλύσει τυχόν διαφορές με ειρηνικά μέσα, χωρίς την απειλή ή τη χρήση βίας ή εξαναγκασμού», συμπλήρωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Ζενγκ «απέρριψε κατηγορηματικά και καταδίκασε σθεναρά την ανεύθυνη ρητορική της βρετανικής πλευράς σχετικά με τη νόμιμη και αναγκαία απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν» σε μια συνάντηση που είχε με ανώτερο στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Twitter.

«Η Ταϊβάν αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας. Καμία ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», προσέθεσε η πρεσβεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ