ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επαναφέρει τις ροές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Η Ρωσία επαναφέρει τις ροές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας
AP Photo/Martin Meissne

Η Ρωσία επαναφέρει τις ροές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη, αφού το μοναδικό διυλιστήριο της Ουγγαρίας παρενέβη για να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με την πληρωμή ενός τέλους διαμετακόμισης, αμβλύνοντας τους φόβους για κρίση εφοδιασμού στην περιοχή.

Η Σλοβακία άρχισε να λαμβάνει ρωσικό αργό μέσω της σύνδεσης στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του σήμερα, Τετάρτη, το ουγγρικό διυλιστήριο Mol Nyrt. Το ρωσικό πετρέλαιο θα φτάσει στην Ουγγαρία από την Πέμπτη.

Η συμφωνία πληρωμής τελών διαμετακόμισης καλύπτει μόνο ροές προς τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, και όχι την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Slovnaft, μέρος του Ομίλου Mol.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Transneft είπε στο Bloomberg ότι οι ροές προς το νότιο σκέλος της σύνδεσης Ντρούζμπα επαναλαμβάνονταν όπως είχε προγραμματιστεί. Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών αργού πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία, τη βασική χώρα διέλευσης για τις παραδόσεις, ότι ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει την κυκλοφορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Transneft.

Μόλις αποκατασταθούν πλήρως, οι ροές θα επιλύσουν έναν από τους πολλούς κινδύνους ενεργειακού εφοδιασμού που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Το νότιο σκέλος του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος παραδίδει ρωσικό αργό μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, είχε σταματήσει τις εργασίες στις 4 Αυγούστου αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να μεταφέρουν πληρωμή από την Transneft στην ουκρανική ομόλογή της Ukrtransnafta JSC εν μέσω κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Η διαφωνία επιλύθηκε αφού η Mol της Ουγγαρίας, στην οποία ανήκει επίσης το σλοβακικό διυλιστήριο Slovnaft, κατέβαλε τα τέλη διέλευσης στην Ουκρανία την Τετάρτη. Η διακοπή του αγωγού Ντρούζμπα είχε ασκήσει εκ νέου πίεση στις ήδη περιορισμένες προμήθειες καυσίμων στην Ουγγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ