ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχάμες: Χρυσός και μοναδικά κοσμήματα ανασύρθηκαν από ναυάγιο 366 ετών

Μπαχάμες: Χρυσός και μοναδικά κοσμήματα ανασύρθηκαν από ναυάγιο 366 ετών
Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών Brendan Chavez/Allen Exploration

Ένας μοναδικός θησαυρός με χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα αποκαλύφθηκε σε ναυάγιο ισπανικού πλοίου ηλικίας 366 ετών.

Γνωστό ως «Nuestra Señora de las Maravillas» («Η Παναγία των Θαυμάτων» στα ισπανικά), το πλοίο των 891 τόνων ταξίδευε μεταξύ Ισπανίας και Κολομβίας το 1656, για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο του ισπανικού στόλου.

Το πλοίο προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια του είναι διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού, σε μια έκταση 13 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το «Live Science».

Τώρα, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση των αντικειμένων που μετέφερε το πλοίο, το οποίο είναι στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές των Μπαχαμών.

Οι ιστορικοί συχνά θεωρούν το «Maravillas» ως «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες με θησαυρούς», καθώς έχει γίνει στόχος λεηλασιών. Η πλειονότητα του θησαυρού -περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα- λεηλατήθηκε μεταξύ του 1656 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Brendan Chavez/Allen Exploration

Η Allen Exploration, μια οργάνωση που ειδικεύεται στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των Μπαχαμών για να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

«Το Maravillas είναι ένα εμβληματικό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας των Μπαχαμών», δήλωσε ο Καρλ Άλλεν, ιδρυτής της Allen Exploration.

«Το ναυάγιο της γαλέρας είχε μια σκληρή ιστορία: διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό από ισπανικές, αγγλικές, γαλλικές, ολλανδικές, αμερικανικές αλλά και εγχώριες αποστολές τον 17ο και 18ο αιώνα και καταστράφηκε από διασώστες από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δυστυχώς έχουν χαθεί πολλά αντικείμενα από αυτό το κατεστραμμένο ναυάγιο», πρόσθεσε.

Allen Exploration

Ανάμεσα στα μοναδικά ευρύματα βρίσκεται χρυσό μενταγιόν με ένα μεγάλο, οβάλ κολομβιανό σμαράγδι και δώδεκα μικρότερα σμαράγδια, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Αποστόλους, μαζί με ένα εραλδικό μοτίβο γνωστό ως Σταυρός του Αγίου Ιακώβου.

Ακόμη υπάρχουν ασημένια και χρυσά νομίσματα, σμαράγδια, αμέθυστοι και μια ράβδος ασημιού 34 κιλών.

Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ