ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες: «Η κορυφή του παγόβουνου» για άγνωστες παθογένειες ο ιός Langya που βρέθηκε στην Κίνα

Επιστήμονες: «Η κορυφή του παγόβουνου» για άγνωστες παθογένειες ο ιός Langya που βρέθηκε στην Κίνα
Σε αυτό το είδος ποντικιού εντόπισαν οι επιστήμονες τον νέο ιό CNNi

Περισσότερη επιφυλακή γύρω από τον νέο ιό Langya που ανιχνεύτηκε σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Κίνα ζητούν επιστήμονες, τονίζοντας ότι μπορεί να μην αποτελέσει την επόμενη πανδημία, ωστόσο δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να ταξιδέψουν οι ιοί από τα ζώα σους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβουμε.

Μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει προκαλέσει κάποιο θάνατο αλλά έχει εντοπιστεί σε περίπου 35 αγρότες στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν μεταξύ 2018 και 2021, εύρημα που συνάδει με τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι οι ζωικοί ιοί διαχέονται τακτικά μη ανιχνεύσιμοι σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Langya εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ή ότι είχε προκαλέσει τοπικό ξέσπασμα συνδεδεμένων κρουσμάτων.

Απαιτείται περισσότερη μελέτη σε ένα μεγαλύτερο υποσύνολο ασθενών για να αποκλειστεί η εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο, πρόσθεσαν.

Η έμπειρη επιστήμονας μολυσματικών ασθενειών Linfa Wang, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, είπε στο CNNi ότι, παρόλο που ο νέος ιός ήταν απίθανο να εξελιχθεί σε «άλλο συμβάν «ασθένειας X», όπως ένα άγνωστο προηγουμένως παθογόνο που πυροδοτεί επιδημία ή πανδημία, «Αποδεικνύεται ότι τέτοια συμβάντα διάχυσης ζωονοσογόνων συμβαίνουν πιο συχνά από όσο νομίζουμε ή γνωρίζουμε».

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ένας αναδυόμενος ιός να μετατραπεί σε υγειονομική κρίση, «είναι απολύτως απαραίτητο να διεξάγουμε ενεργή επιτήρηση με διαφανή και διεθνώς συνεργατικό τρόπο», τόνισε η Wang, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Duke της Σιγκαπούρης.

Παγκοσμίως, το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών πιστεύεται ότι έχουν περάσει στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ζώα, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες λένε ότι έχει επιταχυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την άγρια ζωή.

Η Κίνα έχει δει μεγάλες επιδημίες από αναδυόμενους ιούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS το 2002-2003 και του Covid-19 - και οι δύο εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και από ιούς που πιστεύεται ότι προέρχονται από νυχτερίδες.

Οι καταστροφικές συνέπειες και των δύο ασθενειών -ιδιαίτερα του Covid-19 που μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως- καταδεικνύουν τη σημασία του γρήγορου εντοπισμού περιπτώσεων νέων ιών και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πιθανούς κινδύνους.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την κατανόηση του ιού Langya και την επιβεβαίωση των τελευταίων ευρημάτων, λέγοντας ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των ιών που μπορεί να μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαδεδομένος μπορεί να είναι ο νέος ιός στη φύση, πώς διαχέεται στους ανθρώπους και πόσο επικίνδυνος είναι για την ανθρώπινη υγεία - συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων ή να αποκτήσει αυτή την ικανότητα εάν συνεχίζει να μεταπηδά από ζώα σε ανθρώπους.

Το γεωγραφικό εύρος όπου εντοπίστηκαν οι λοιμώξεις «υποδηλώνει ότι αυτός ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μάλλον ευρέως διαδεδομένος», δήλωσε ο ιολόγος Malik Peiris, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι μελέτες σε άλλα μέρη στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες ήταν σημαντικές «για να εξακριβωθεί η γεωγραφική περιοχή αυτού του ιού στα ζώα και στους ανθρώπους».

Επίσης, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα υπαινίσσονται τον μεγάλο αριθμό μη ανιχνευμένων λοιμώξεων που μεταδίδονται από την άγρια ζωή στους ανθρώπους και την ανάγκη για συστηματικές μελέτες για την κατανόηση όχι μόνο αυτού του ιού, αλλά και της ευρύτερης εικόνας της ανθρώπινης μόλυνσης με ιούς από την άγρια ζωή.

«Αυτό είναι σημαντικό για να μην παραγνωριστούμε από την επόμενη πανδημία, όταν - όχι αν - έρθει», πρόσθεσε.

New Langya virus found in China could be 'tip of the iceberg' for undiscovered pathogens, researchers say, by Simone McCarthy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ