ΚΟΣΜΟΣ

Σαλμάν Ρουσντί: Δολοφονική επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»

Σαλμάν Ρουσντί: Δολοφονική επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων»
O συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Ίδρυμα Chautauqua στη Νέα Υόρκη AP Photo / Joshua Goodman

Δολοφονική επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ο Βρετανός συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» Σαλμάν Ρουσντί.

Η κατάσταση της υγείας του, παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής. Ο συγγραφέας διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί ινδικής καταγωγής, ο οποίος δεχόταν για χρόνια απειλές για τη ζωή του αφού έγραψε τους «Σατανικούς Στίχους», δέχτηκε επίθεση την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Chautauqua στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρουσντί και σε έναν ακόμα που του έπαιρνε συνέντευξη. Ο Ρουσντί υπέστη προφανές τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή. Ο άλλος άνδρας υπέστη ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ακόμα πως ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση.

Πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για σημαντική ποσότητα αίματος στο στέρνο του διάσημου συγγραφέα. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και μια γιατρός, η οποία προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στον συγγραφέα, και σύμφωνα με την οποία, το θύμα είχε δεχτεί πολλές μαχαιριές. Η ίδια είπε ότι μια λίμνη αίματος είχε σχηματισστεί στο πάτωμα.

Μόλις συνέβη το περιστατικό το κτήριο εκκενώθηκε, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και η αστυνομία.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόχουλ, δήλωσε αμέσως μετά το συμβάν πως ο Σαλμάν Ρουσντί είναι ακόμα ζωντανός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται.

Υπήρχε φετβά εναντίον του Ρουσντί

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρουσντί προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο και απαγορεύτηκε. Ο Ρουσντί, ο οποίος έχει γίνει ειλικρινής υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, λέει ότι δεν είναι.

Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί, πυροδοτώντας μια παγκόσμια διπλωματική κρίση.

Έχει επίσης προσφερθεί χρηματικό έπαθλο άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον σκοτώσει τον Ρουσντί.

Πενήντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός περιλαμβάνει μεταφραστές που δολοφονήθηκαν και ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Ρουσντί κρυβόταν για εννέα χρόνια ως αποτέλεσμα των απειλών.

Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν λένε ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ, παρόλο που ορισμένες ιρανικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό.

Ο συγγραφέας πέρασε μια δεκαετία υπό βρετανική προστασία μετά την έκδοση της φετβά εναντίον του.

Το 2012 ο Ρουσντί δημοσίευσε ένα απομνημόνευμα, το «Joseph Anton», σχετικά με τη φετβά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν κρυβόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ