ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI κατάσχεσε απόρρητα έγγραφα από την κατοικία Τραμπ - Ερευνάται για τρία πιθανά αδικήματα

Το FBI κατάσχεσε απόρρητα έγγραφα από την κατοικία Τραμπ - Ερευνάται για τρία πιθανά αδικήματα
AP Photo/Jon Elswick

Το FBI εντόπισε και κατάσχεσε έγγραφα που χαρακτηρίζονται «άκρως απόρρητα» από την κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποσφράγισε το σχετικό ένταλμα ερεύνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι πράκτορες του FBI πήραν 11 σετ απόρρητων αρχείων από το Μαρ-α-Λάγκο κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα.

Τα κατασχεθέντα αρχεία περιλαμβάνουν έγγραφα που έχουν σημανθεί ως «απόρρητα» (Classified) και άλλα που χαρακτηρίζονται «άκρως απόρρητα» (Τop Secret). Τα αρχεία του δικαστηρίου δεν παρείχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που μπορεί να περιέχουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο αίτημα του προς τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ για την έκδοση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε πως είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει την κατοχή ή τη μετάδοση πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας αναφέρονται τρία πιθανά αδικήματα τα οποία ερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης: Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, παρακώλυση δικαιοσύνης και παράνομο χειρισμό κρατικών αρχείων.

Το ένταλμα έρευνας στο Μαρ-α-Λάγκο

Ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Washington Post έκανε λόγο για έγγραφα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από τις Αρχές.

Διαψεύσθηκε, πάντως, από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI ήταν «όλα αποχαρακτηρισμένα» και υποστήριξε ότι θα είχε παραδώσει τα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αν του ζητούσαν.

Παράλληλα, η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσε ότι πράκτορες του FBI πήραν από το σπίτι του Τραμπ περίπου 20 κούτες με αντικείμενα, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική χορήγηση χάριτος στον φίλο και σύμβουλο του πρώην προέδρου, τον Ρότζερ Στόουν.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις ότι ο Τραμπ διατηρούσε στην κατοχή του «άκρως απόρρητα» έγγραφα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα νομικά προβλήματα.

«Άκρως απόρρητο» (Top Secret) είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης και αφορά τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια. Συνήθως, τέτοια έγγραφα φυλάσσονται σε ειδικές κρατικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εθνική ασφάλεια.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τον εσφαλμένο χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, όπως τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση του. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε αυστηροποιήσει τις ποινές για αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, μετατρέποντάς το σε κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Ενώ οι εν ενεργεία πρόεδροι έχουν την εξουσία να αποχαρακτηρίζουν πληροφορίες, η εξουσία αυτή παύει να ισχύει όταν ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω έγγραφα είχαν ποτέ αποχαρακτηριστεί. Ο Τραμπ διατήρησε επίσης τα έγγραφα παρά τα πολλαπλά αιτήματα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Αρχείων, να παραδώσει τα προεδρικά αρχεία σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Διαψεύδει ο Τραμπ για τα πυρηνικά

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη, αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post σύμφωνα με το οποίο πράκτορες του FBI επιδίωξαν να ανακτήσουν έγγραφα τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα, όταν διεξήγαγαν έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές εάν τα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοικία του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, κατά το δημοσίευμα. Το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες, Πέμπτη, από έναν δικαστή να δημοσιοποιήσει το ένταλμα που επέτρεψε την έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, αφού ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ τη χαρακτήρισε πολιτικά αντίποινα.

Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) ο Τραμπ ανέφερε στη νεοφυή πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, το Truth Social, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», εξισώνοντάς το με τις αντιπαραθέσεις που ενέπλεκαν τη Ρωσία, με μια έρευνα από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και τις δύο παραπομπές του σε δίκη.

«Κάποιοι άθλιοι άνθρωποι εμπλέκονται», είπε.

Ο Τραμπ δεν έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του περί απάτης ή τον ισχυρισμό του επίσης ότι τα στοιχεία είχαν «φυτευτεί».

«Γιατί το FBI δεν επέτρεψε την έρευνα χώρων στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του δικηγόρου μας, ή άλλων;» είπε ακόμη ο Τραμπ στο Truth Social.

Η έρευνα στην κατοικία του ήταν μέρος μιας έρευνας που διεξάγεται για το εάν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα αρχεία από τον Λευκό Οίκο όταν αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2021, μερικά από τα οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει πως είναι απόρρητα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μερκ Γκάρλαντ, ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος επιβολής του νόμου ο οποίος διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου πως ενέκρινε προσωπικά την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει επίσης να δημοσιοποιήσει μια απόδειξη των αντικειμένων που κατασχέθηκαν.

«Το υπουργείο δεν παίρνει μια τέτοια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Όπου είναι δυνατό, είναι συνήθης πρακτική να επιδιώκονται λιγότερο αδιάκριτα μέσα ως εναλλακτική σε μια έρευνα και να εξετάζεται στενά οποιαδήποτε έρευνα αναλαμβάνεται», είπε ο Γκάρλαντ.

Η απόφασή του να επιβεβαιώσει δημόσια την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ ήταν κάτι που δεν συνηθίζεται. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ συνήθως δεν συζητούν εν εξελίξει έρευνες ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε την έρευνα με μια δήλωση το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γκάρλαντ είπε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε το ένταλμα να δημοσιοποιηθεί «υπό το φως της δημόσιας επιβεβαίωσης της διενέργειας της έρευνας από τον πρώην πρόεδρο, των περιβαλλουσών συνθηκών και του ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος σε αυτό το ζήτημα».

Η έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο σηματοδότησε σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις πολλές έρευνες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ