ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση ασυλίας βουλευτών

Τουρκία: Πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση ασυλίας βουλευτών
REUTERS / UMIT BEKTAS

Η Ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου πρόκειται να εξετάσει σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για μια συνταγματική αναθεώρηση που έχει στόχο την άρση της ασυλίας των βουλευτών κατά των οποίων έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες, το οποίο θεωρείται ότι απειλεί περισσότερο τους βουλευτές του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που έχει κουρδικές ρίζες, εν μέσω της αναζωπύρωσης της κουρδικής σύγκρουσης.

Μια πρώτη ψηφοφορία θα γίνει μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις 15:00 και θα ακολουθήσει μια δεύτερη τελική ψηφοφορία την Παρασκευή.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα ανασταλεί με προσωρινή ρήτρα η ισχύς του άρθρου 83 του Συντάγματος το οποίο εγγυάται την ασυλία των βουλευτών.

Το μέτρο αυτό αφορά επισήμως περίπου 130 βουλευτές (στους 550) από όλα τα κόμματα που έχουν μπει στο κοινοβούλιο, από τους οποίους οι 59 είναι βουλευτές του HDP.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι η "πολιτική βιτρίνα" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, "βλέπει" στο νομοσχέδιο αυτό έναν κυβερνητικό ελιγμό με στόχο τον αποκλεισμό των βουλευτών του.

Ενδεικτική των εντάσεων που δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό είναι η μεγάλες ρίξεις που προκλήθηκαν κατά την εξέτασή του από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανάμεσα στους βουλευτές του AKP και αυτούς του HDP.

Αν η συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων (367), αμέσως οι βουλευτές του HDP, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, θα αντιμετωπίσουν δικαστική δίωξη, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχική παρέκκλιση.

Αν η συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση συγκεντρώσει από 330 έως 366 ψήφους, μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Πολλοί βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού νόμου.

Το νομοσχέδιο αυτό εξετάζεται την ώρα που στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, σημειώνονται ξανά καθημερινά μάχες ανάμεσα στο PKK και τις δυνάμεις ασφαλείας από το περασμένο καλοκαίρι, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.

Το HDP, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, αρνείται την κατηγορία ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την στρατιωτική επέμβαση στη νοτιοανατολική Τουρκία και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ