ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας μεταξύ των αδικημάτων για τα οποία ερευνάται ο Τραμπ

Παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας μεταξύ των αδικημάτων για τα οποία ερευνάται ο Τραμπ
AP Photo/Carolyn Kaster

Το FBI αφαίρεσε 11 σετ απόρρητων και άκρως απόρρητων εγγράφων από την κατοικία του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ενώ εκτελούσε ένταλμα έρευνας για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, Παρασκευή.

Η απόδειξη ιδιοκτησίας, η οποία δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα την Παρασκευή, για το σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο δείχνει ότι ορισμένα από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν επισημάνθηκαν ως «άκρως απόρρητο/SCI» - ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ταξινόμησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τυχόν διάπραξη τριών ομοσπονδιακών εγκλημάτων: παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και εγκληματικό χειρισμό κρατικών αρχείων. Όπως επισημαίνει το CNNi, για την ώρα πρόκειται για διερεύνηση καθώς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κάποιο πρόσωπο.

Στο ένταλμα έρευνας δεν περιγράφεται λεπτομερώς το περιεχόμενο των διαβαθμισμένων εγγράφων που κατασχέθηκαν από την οικία Τραμπ, ενώ οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν μόνο ένα σετ με την ένδειξη «άκρως απόρρητο/SCI».

Οι πράκτορες πήραν επίσης τέσσερις σειρές «άκρως απόρρητων» εγγράφων, τρεις σειρές «απόρρητων» εγγράφων και τρεις σειρές «εμπιστευτικών» εγγράφων, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Συνολικά, το ασφράγιστο ένταλμα δείχνει ότι το FBI συγκέντρωσε περισσότερα από 20 κουτιά, καθώς και βιβλιοδεσίες φωτογραφιών, σετ απόρρητου κρατικού υλικού και τουλάχιστον ένα χειρόγραφο σημείωμα.

Το ένταλμα έρευνας, που αποσφραγίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από εντολή ομοσπονδιακού δικαστή, σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σε μια έρευνα εθνικής ασφάλειας.

Δείτε το ένταλμα έρευνας εδώ

Όπως σημειώνουν οι New York Times, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Τραμπ προφανώς επέλεξε να παρακρατεί υλικό που θα πυροδοτούσε άλλη μια νομική «καταιγίδα» γύρω από τον ίδιο. Πέρυσι, φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του ότι θεωρούσε κάποια προεδρικά έγγραφα ως προσωπική του περιουσία.

Μιλώντας για τη φιλική αλληλογραφία του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ είπε, σύμφωνα με τους ΝΥΤ:

«Είναι δική μου».

Μετά τις αποκαλύψεις, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τα κατασχεθέντα από το FBI άκρως απόρρητα έγγραφα, δήλωσε πως πρόκειται για υλικό που έχει αποχαρακτηριστεί.

Στις ΗΠΑ, ο εκάστοτε πρόεδρος έχει την εξουσία για να αποχαρακτηρίσει έγγραφα, ωστόσο όταν συμβαίνει, αφαιρούνται οι σχετικές σημάνσεις. Aκόμα και αν ο Τραμπ αποχαρακτήρισε τις εν λόγω πληροφορίες πριν αποχωρήσει από την εξουσία, δεν αλλάζει κάτι στην εν εξελίξει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο νόμος περί περί κατασκοπείας, απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άμυνα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να βοηθήσουν έναν ξένο αντίπαλο. Επίσης θεωρείται έγκλημα η καταστροφή ή απόκρυψη ενός εγγράφου για την παρεμπόδιση μιας κυβερνητικής έρευνας, καθώς και η παράνομη λήψη ή καταστροφή κρατικών αρχείων ή εγγράφων.

Πληροφορίες για Εμανουέλ Μακρόν και Ρότζερ Στόουν στα κατασχεθέντα

Μεταξύ των διαβαθμισμένων ως «άκρως απόρρητα» εγγράφων που κατέσχεσαν οι πράκτορες του FBI, κάποια αφορούν την προεδρική χάρη που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του φίλο και πρώην συνεργάτη του Ρότζερ Στόουν αλλά και πληροφορίες για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Ιούλιο του 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει την ποινή τριετούς και πλέον φυλάκισης του Ρότζερ Στόουν, ο οποίος είχε κριθεί ένος για επτά κατηγορίες, μεταξύ άλλων άλλων για ψευδορκία στο Κογκρέσο και στο FBI, καθώς και για προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ το 2016 από τη Ρωσία. Μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος λίγο αφότου το ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την προσφυγή του για αναστολή έκτισης της ποινής φυλάκισης 40 μηνών που του είχε επιβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Γαλλίας, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές γιατί ο Τραμπ είχε αυτόν τον φάκελο στο Μαρ-α-Λάγκο ή τι είδους πληροφορίες περιλαμβάνονται στα έγγραφα. Η γαλλική πλευρά δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

*Με πληροφορίες από CNNi, New York Times, Independent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ