ΚΟΣΜΟΣ

Νέα διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν ενόσω «βρυχάται» η Κίνα

Νέα διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν ενόσω «βρυχάται» η Κίνα
AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Διμερείς σχέσεις, περιφερειακή ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις, παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου με ανώτατους αξιωματούχους της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν, τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και τοπικούς νομοθέτες.

Παράλληλα, 11 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη μέση γραμμή ή εισήλθαν σήμερα, στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στην Ταϊβάν.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο ταϊβανέζικος στρατός ξεκίνησε νέα άσκηση Πυροβολικού με χρήση πραγματικών πυρών. Μία ημέρα πριν, η Κίνα είχε ανακοινώσει πως τερματίστηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της «εξετέλεσαν επιτυχώς διάφορα καθήκοντα» στο Στενό, διαμηνύοντας πως οι περιπολίες στα ύδατα αυτά θα συνεχιστούν, όπως και τα γυμνάσια και η «προετοιμασία για πόλεμο».

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία διεξήγαγε τις πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της εδώ και δεκαετίες, στον απόηχο της 18ωρης παραμονής της. Το Πεκίνο κατήγγειλε το ταξίδι ως παραβίαση της δέσμευσης των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες να μην αναγνωρίσουν επίσημα την κυβέρνηση της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της.

Ενώ ήταν η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ταϊβάν εδώ και ένα 25 χρόνια, οι επισκέψεις άλλων μελών του Κογκρέσου είναι συνηθισμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ