ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καταγγέλλει την άδικη καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η ΕΕ καταγγέλλει την άδικη καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι
Η 77χρονη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης αντιμετωπίζει τουλάχιστον 18 κατηγορίες, από απάτη μέχρι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, που επιφέρουν συνολικά ποινές κάθειρξης μέχρι σχεδόν τα 190 έτη AP Photo/Peter Dejong

Δικαστήριο στην υπό στρατιωτική χούντα Μιανμάρ καταδίκασε τη Δευτέρα την πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι, σε φυλάκιση έξι ετών αφού έκρινε πως είναι ένοχη σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις διαδικασίες. Καταδικάζει την απόφαση η ΕΕ.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την άδικη καταδίκη:

«Καλώ το βιρμανικό καθεστώς να την απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, και να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση» δήλωσε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

Η 77χρονη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης αντιμετωπίζει τουλάχιστον 18 κατηγορίες, από απάτη μέχρι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, που επιφέρουν συνολικά ποινές κάθειρξης μέχρι σχεδόν τα 190 έτη.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει χαρακτηρίσει παράλογους όλους τους ισχυρισμούς εναντίον της και αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος της.

Τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση πόρων από το Daw Khin Kyi Foundation -μια οργάνωση που ίδρυσε η ίδια για την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης- για την κατασκευή μιας κατοικίας, και για εκμίσθωση κυβερνητικής γης σε εκπτωτική τιμή, ανέφερε η πηγή.

Η Σου Κι, που κρατείται σε ατομικό περιορισμό σε μια φυλακή στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 11 ετών σε άλλες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ