ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση των δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της CIA για κατασκοπία

Μήνυση των δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της CIA για κατασκοπία
AP Photo/Matt Dunham, File

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μήνυσαν τη Δευτέρα την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και τον πρώην διευθυντή της Μάικ Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι κατέγραψε τις συνομιλίες τους και αντέγραψε δεδομένα από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

Οι δικηγόροι, μαζί με δύο δημοσιογράφους που επίσης συμμετέχουν στην αγωγή, είναι Αμερικανοί και ισχυρίζονται ότι η CIA παραβίασε την αμερικανική συνταγματική προστασία τους για τις εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός.

Είπαν ότι η CIA συνεργάστηκε με μια εταιρεία ασφαλείας που είχε συμβληθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζούσε τότε ο Ασάνζ, για να κατασκοπεύει τον ιδρυτή των Wikileaks, τους δικηγόρους του, τους δημοσιογράφους και άλλους με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει την έκδοση από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσίευση αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων το 2010 που σχετίζονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ρίτσαρντ Ροθ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε ότι η φερόμενη κατασκοπεία των δικηγόρων του Ασάνζ σημαίνει ότι το δικαίωμα του ιδρυτή του Wikileaks σε μια δίκαιη δίκη «έχει πλέον αμαυρωθεί, αν όχι καταστραφεί».

«Η καταγραφή των συναντήσεων με φίλους, με δικηγόρους και η αντιγραφή των ψηφιακών πληροφοριών των δικηγόρων και των φίλων του αμαυρώνει την ποινική δίωξη, διότι τώρα η κυβέρνηση γνωρίζει το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών», δήλωσε ο Ροθ στους δημοσιογράφους.

«Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, μέχρι και απόρριψη αυτών των κατηγοριών ή την απόσυρση του αιτήματος έκδοσης ως απάντηση σε αυτές τις κατάφωρα αντισυνταγματικές δραστηριότητες», είπε.

Η αγωγή κατατέθηκε από τους δικηγόρους Margaret Ratner Kunstler και Deborah Hrbek, καθώς και από τους δημοσιογράφους Charles Glass και John Goetz.

Όλοι τους επισκέφθηκαν τον Ασάνζ όταν ζούσε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υπό καθεστώς πολιτικού ασύλου, το οποίο έκτοτε αποσύρθηκε.

Η αγωγή κατονομάζει τη CIA, τον πρώην διευθυντή της CIA και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, καθώς και την εταιρεία ασφαλείας Undercover Global και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ντέιβιντ Μοράλες Γκουίλεν.

Αναφέρει ότι η Undercover Global, η οποία είχε συμβόλαιο ασφαλείας με την πρεσβεία, σάρωσε πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών με τον Ασάνζ, και τις παρείχε στη CIA.

Επιπλέον, τοποθέτησε μικρόφωνα γύρω από την πρεσβεία και έστειλε ηχογραφήσεις, καθώς και υλικό από κάμερες ασφαλείας, στη CIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ