ΚΟΣΜΟΣ

Στο πλευρό της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν ο Πούτιν: «Συνειδητή επιλογή των ΗΠΑ η αποσταθεροποίηση»

Στο πλευρό της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν ο Πούτιν: «Συνειδητή επιλογή των ΗΠΑ η αποσταθεροποίηση»
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία» δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Δύσης EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Σαφή θέση υπέρ της Κίνας διατυπώνει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ζήτημα της Ταϊβάν και της σινοαμερικανικής έντασης που ξέσπασε λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊπέι, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για σκόπιμη απόπειρα αποσταθεροποιησης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

«Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη πρόκληση. Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν σκόπιμα να ρίξουν λάδι στη φωτιά για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» δήλωσε ο Πούτιν, κατα την ομιλία του στη 10η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.

«Το αμερικανικό σχέδιο σε σχέση με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ταξίδι ενός ανεύθυνου πολιτικού, αλλά μέρος μιας σκόπιμης συνειδητής στρατηγικής των ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσει και να σπείρει το χάος τόσο στην περιοχή, όσο και παγκοσμίως» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:

«Πρόκειται για μια αποτρόπαια επίδειξη ασέβειας προς την κυριαρχία άλλων χωρών και τις δικές της διεθνείς υποχρεώσεις».

«Επιθετικές στρατιωτικές πολιτικές ενώσεις, όπως η AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) δημιουργούνται από τη Δύση προκειμένου να δημιουργήσουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ένα σύστημα ανάλογο με αυτό του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», είπε.

«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, τα δυτικά κράτη προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών τους από κρίσιμα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα μεταθέτοντας την ευθύνη στη Ρωσία και την Κίνα για τις δικές τους αποτυχίες. Η λεγόμενη συλλογική Δύση καταστρέφει σκόπιμα το σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Η Κίνα είχε συνταχθεί με τη Ρωσία στο αίτημά της για τερματισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και για εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, πριν ο Πούτιν αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία. Η Ρωσία από την πλευρά της είχε υποστηρίξει τη θέση της Κίνας ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι ζωτικό μέρος της, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας για το νησί.

Τον Φεβρουάριο ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε την Κίνα, για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, καθώς ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Και οι δύο πλευρές, Μόσχα και Πεκίνο, είχαν κηρύξει τότε μία «συνεργασία άνευ όρων».

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κίνα χαρακτήρισε τη Ρωσία «έταιρο, αλλά όχι σύμμαχο», δεσμευόμενη στη Δύση να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση. Το Πεκίνο εξαρχής απόδίδει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και μέχρι σήμερα αρνείται την οποιαδήποτε παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχα.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία»

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά της Δύσης δεν περιορίστηκε στο ζήτημα της Ταϊβάν.

«Η Δύση χρειάζεται συγκρούσεις για να κρατήσει την ηγεμονία της, επομένως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται ενεργά στις υποθέσεις άλλων χωρών, πυροδοτώντας κάθε είδους προκλήσεις και εμφυλίους πολέμους. Η ηγεμονία της Δύσης προμηνύει στασιμότητα για ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι δυνατό να μειωθεί η ένταση και να ξεπεραστούν οι κοινές απειλές, ενισχύοντας το σύστημα ενός σύγχρονου πολυπολικού κόσμου» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν.

«Χρησιμοποίησαν τον λαό της Ουκρανίας ως τροφή για τα κανόνια, εφάρμοσαν το αντιρωσικό τους σχέδιο, έκλεισαν τα μάτια στη διάδοση της νεοναζιστικής ιδεολογίας, στη μαζική σφαγή των κατοίκων του Ντονμπάς και συνεχίζουν να πλημμυρίζει το καθεστώς του Κιέβου με οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων», συνέχισε.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αποφάσισε να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι στόχοι αυτής της επιχείρησης έχουν καθοριστεί με σαφήνεια - είναι η διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των πολιτών μας και η άμυνα των κατοίκων του Ντονμπάς από τη γενοκτονία» τόνισε.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία μαρτυρεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρατείνουν αυτή τη σύγκρουση. Και ενεργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πυροδοτώντας ένα δυναμικό σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τα βήματα προς την οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού κόσμου και τη βελτίωση των υφιστάμενων μηχανισμών διεθνούς ασφάλειας» υποστήριξε, τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ