ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Θύελλα για τη σιγή Σολτς μετά τις δηλώσεις Αμπάς περί «50 Ολοκαυτωμάτων» των Παλαιστινίων

Γερμανία: Θύελλα για τη σιγή Σολτς μετά τις δηλώσεις Αμπάς περί «50 Ολοκαυτωμάτων» των Παλαιστινίων
Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου των Όλαφ Σολτς και Μαχμούντ Αμπάς στη γερμανική καγκελαρία Photo by Wolfgang Kumm/picture alliance via Getty Images

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία κατόπιν της επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου των Όλαφ Σολτς και Μαχμούντ Αμπάς, κατά την οποία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε λόγο περί «50 Ολοκαυτωμάτων» του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, με τον Γερμανό καγκελάριο να μην απαντά και να κατακεραυνώνεται από πολιτικούς και τον Τύπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανέλαβε σήμερα, Τετάρτη, την πλήρη ευθύνη για το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη γερμανική καγκελαρία.

«Λυπάμαι πολύ [...] Δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός και δεν αντέδρασα αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν το λάθος μου και για αυτό πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Χεμπερστράιτ, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, έσπευσε να κηρύξει περαιωθείσα τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, χωρίς να δώσει την ευκαιρία στον καγκελάριο να σχολιάσει τις δηλώσεις Αμπάς.

Φεύγοντας, ο Όλαφ Σολτς του επισήμανε, δήλωσε ο κ. Χεμπεστράιτ, ότι βιάστηκε λίγο και ότι θα ήθελε να είχε πει κάτι παραπάνω.

«Ο καγκελάριος λυπάται που δεν μπόρεσε να παρέμβει για δεύτερη φορά στη συνέντευξη Τύπου και να αντιδράσει διαφορετικά στους ισχυρισμούς» του Παλαιστίνιου ηγέτη, ωστόσο το έκανε πολύ γρήγορα μετά, επέμεινε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Όλαφ Σολτς «είναι εξοργισμένος και αποτροπιασμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις» του Μαχμούντ Αμπάς, είπε ο Στέφεν Χάμπερστραϊτ, προσθέτοντας ότι «η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς απαράδεκτη και το να γίνεται σε γερμανικό έδαφος είναι ασυγχώρητο».

Ακόμη και πριν όμως από την επίμαχη δήλωση του κ. Αμπάς, είχε γίνει εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών. Όταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε σε «σύστημα απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, ο κ. Σολτς απάντησε ότι δεν υιοθετεί τον όρο «απαρτχάιντ» και δεν θεωρεί ότι περιγράφεται έτσι η κατάσταση, ενώ τάχθηκε και κατά της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένων Έθνη, όπου σήμερα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο εκλήθη στην καγκελαρία, όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, του κοινοποιήθηκε «πέρα από κάθε αμφισβήτηση», η θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο καγκελάριος αναμένει από τον κ. Αμπάς να αναγνωρίσει χωρίς επιφυλάξεις τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος», τόνισε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ και σημείωσε ότι «ο εκτροχιασμός του Παλαιστίνιου προέδρου ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις σχέσεις της Γερμανίας με την Παλαιστινιακή Αρχή».

Ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, προκειμένου «να του μιλήσει απευθείας για το περιστατικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «αποδίδει τη μέγιστη σημασία στη στενή και σε κλίμα εμπιστοσύνης σχέση με το Ισραήλ».

Προηγουμένως η επικεφαλής της Επιτροπής 'Αμυνας της Bundestag Μαρί-'Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP) είχε αμφισβητήσει ευθέως την καταλληλότητα του κ. Χεμπεστράιτ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς, όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, «το γεγονός ότι έκλεισε έτσι την συνέντευξη Τύπου, πριν ο καγκελάριος προλάβει καν να πάρει ανάσα, δείχνει έλλειψη πολιτικού ενστίκτου». «Έχει ζημιώσει το αφεντικό του και τη χώρα και πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν είναι ο σωστός άνθρωπος για τη θέση», πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ