ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εξοικονόμηση ενέργειας 7% αν μειωθεί έναν βαθμό η θερμοκρασία θέρμανσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εξοικονόμηση ενέργειας 7% αν μειωθεί έναν βαθμό η θερμοκρασία θέρμανσης
Πιθανή η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμά η Κομισιόν AP Photo/Virginia Mayo

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούν ενόψει χειμώνα εθνικά έκτακτα σχέδια προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού, τη στιγμή που το σχέδιο της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού κατά μόλις ένα βαθμό Κελσίου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός έτους» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σημερινή ανάρτησή της στο Twitter.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για εντυπωσιακά αποτελέσματα και έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση της θερμοκρασίας στα air condition κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα πιθανό σενάριο.

«Η Ρωσία μας εκβιάζει, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και επομένως, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη διακοπή ρωσικού αερίου ή πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

Αυξάνονται συνεχώς οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Οι τιμές ενέργειας άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω από τα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω, μετά τη διακοπή του εφοδιασμού που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η γερμανική κυβέρνηση διέκοψε την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, που εάν λειτουργούσε θα είχε διπλασιάσει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει από την Ρωσία στην Ευρώπη. Η Ρωσία μείωσε τον Ιούλιο τους όγκους μέσω του Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας του συγκεκριμένου αγωγού, επικαλούμενη προβλήματα συντήρησης.

Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται από τη Μόσχα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διακοπές στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και ο καύσωνας σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 350%, συγκρίνοντας με τις τιμές του προηγούμενου έτους, - ενώ οι γερμανικές και γαλλικές συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί κατά 540% και 790% αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ