ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη ξηρασία και τον καύσωνα, σφοδρές καταιγίδες «σαρώνουν» Γαλλία και Βρετανία

Μετά τη ξηρασία και τον καύσωνα, σφοδρές καταιγίδες «σαρώνουν» Γαλλία και Βρετανία
Μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης έχει βιώσει μια εποχή ακραίων καιρικών φαινομένων που οι επιστήμονες συνδέουν με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή AP Photo/Francois Mor

Μετά από ένα καλοκαίρι ξηρασίας, με κύματα καύσωνα διαρκείας και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, σφοδρές καταιγίδες «σαρώνουν» τη Γαλλία και τη Βρετανία

Άνεμοι άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα καταγράφηκαν στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής πλημμύρας την Τρίτη, και παρόμοιοι άνεμοι είχαν προβλεφθεί για σήμερα, Τετάρτη, στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας.

Χαλάζι έπληξε το Παρίσι και άλλες περιοχές την Τρίτη, με το νερό της βροχής να πλημμυρίσει τις σκάλες του μετρό, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα που υπερχείλισε.

Στη νότια Γαλλία, καταιγίδες ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης και σήμερα, Τετάρτη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας και το κεντρικό δικαστήριο της πόλης, ενώ οι κοντινές παραλίες έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων έχουν βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών την τελευταία δεκαετία στη Γαλλία, αν και οι αρχές έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς συνεχίζουν να καίνε νοτιοδυτικά της χώρας.

Εν μέσω προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέθεσε για την Παρασκευή μια εκδήλωση την Τετάρτη στη Γαλλική Ριβιέρα για τον εορτασμό της 78ης επετείου από μια σημαντική εισβολή των Συμμάχων στην υπό ναζιστική κατοχή Γαλλία.

Σφοδρές καταιγίδες ξέσπασαν επίσης στη νότια Αγγλία την Τετάρτη, «βυθίζοντας» τους τουρίστες και κατοίκους του Λονδίνου, μετά από ένα καλοκαίρι με ασυνήθιστα ζεστό και ηλιόλουστο καιρό.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για καταιγίδες για την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμβουλεύοντας τον κόσμο να παραμείνει σε εγρήγορση για πιθανές πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.

Καταρρακτώδεις βροχές «σάρωσαν» και το Βέλγιο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τμήματα της ιστορικής πόλης της Γάνδης μετά από εβδομάδες ακατάπαυστης ξηρασίας.

Μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης έχει βιώσει μια εποχή ακραίων καιρικών φαινομένων που οι επιστήμονες συνδέουν με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ