ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Ομολογία αποτυχίας» από τα CDC στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: «Ομολογία αποτυχίας» από τα CDC στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας
Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ροσέλ Ουαλένσκι, ανακοινώνει ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού Greg Nash/Pool via AP, File

Παραδεχόμενη ανεπαρκή ανταπόκριση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και στη δημόσια καθοδηγήση ενώπιον της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η διευθύντρια της κορυφαίας υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι, προαναγγέλλει ριζική αναδιοργάνωση του οργανισμού.

Σε μία σκληρή αποτίμηση, η Ροσέλ Ουαλένσκι δήλωσε ότι η υπηρεσία της απέτυχε να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα και πρέπει άμεσα να αναδιαρθρωθεί.

Σε συνάντησή της με ανώτερα στελέχη των CDC, η Ουαλένσκι παρέθεσε το γενικό πλαίσιο σχεδίου για την αναδιοργάνωση της δομής του οργανισμού, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και στις προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεχιζόμενων επιδημιών, και να δοθεί λιγότερη έμφαση στη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών για σπάνιες νόσους, επισημαίνουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι New York Times.

Τα βήματα που ανακοινώθηκαν προέκυψαν έπειτα από εξωτερικό έλεγχο που είχε αναθέσει η Ροσέλ Ουαλένσκι σε ανεξάρτητη, τρίτη πλευρά τον Απρίλιο, έπειτα από μήνες έντονης κριτικής για την «απάντηση» των CDC στην πανδημία.

Οι δημόσιες συστάσεις αναφορικά με τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα προστασίας ήταν μερικές φορές τόσο συγκεχυμένα ή μεταβάλλονταν απότομα που έμοιαζαν περισσότερο με εσωτερικά προσχέδια παρά με προσεκτικά μελετημένες οδηγίες.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει και ο εξωτερικός έλεγχος, αναφέροντας ότι η δημόσια καθοδήγηση ήταν «συγκεχυμένη».

Υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας διαχείρισης της Covid-19 εναλλάσσονταν έπειτα από μόλις λίγους μήνες, αφήνοντας άλλους ανώτερους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας να διερωτούνται ποιος ήταν υπεύθυνος. Και σημαντικά δεδομένα μερικές φορές δόθηκαν στη δημοσιότητα ανεξήγητα αργοπορημένα ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες ομοσπονδιακές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στοιχείων για λοιμώξεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε συστάσεις σχετικά με την έγκριση ενισχυτικών εμβολιασμών.

«Εδώ και 75 χρόνια, τα CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονται για την Covid-19, και στη μεγάλη μας στιγμή, η απόδοσή μας δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλένσκι σε μια εντυπωσιακά ωμή παραδοχή της ανεπάρκειας που επέδειξαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στόχος της είναι, όπως υπογράμμισε, μία νέα αρχή δημόσιας υγείας, προσανατολισμένη στη δράση που δίνει έμφαση στη λογοδοσία, τη συνεργασία, την επικοινωνία και την έγκαιρη κοινοποίηση.

Το σχέδιό της, το οποίο περιγράφηκε επίσης σε βίντεο προς τους περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους του οργανισμού, δεν περιείχε λεπτομέρειες, επισημαίνουν οι NYT. Ωστόσο, χαιρετίστηκε από τουλάχιστον μερικά από τα 20 ανώτερα στελέχη του οργανισμού, καθώς και από εξωτερικούς ειδικούς στη δημόσια υγεία.

Η υπηρεσία έχει δεχθεί επί σειρά ετών επικρίσεις ότι είναι υπερβολικά «ακαδημαϊκή». Πολλοί από τους ειδικούς της έχουν συνηθίσει να διεξάγουν στενά εστιασμένη έρευνα που υποβάλλεται σε μακροχρόνιες αναθεωρήσεις και δεν αντιμετωπίζουν το είδος της επείγουσας δράσης που απαιτείται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τώρα της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, η Ουαλένσκι ανέφερε ότι είχε επανειλημμένα πιέσει τα μέλη του προσωπικού να κοινοποιούν τα δεδομένα για την Covid-19 όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Μερικά από τα δεδομένα είναι μπερδεμένα και κάποια χρειάζονται χρόνο. Πραγματικά προσπάθησα σκληρά να προωθήσω τα δεδομένα όταν τα είχαμε», ανέφερε.

Ο εξωτερικός έλεγχος που διέταξε η Ουαλένσκι διενεργήθηκε από τον Τζέιμς Μακρί, ο οποίος κατείχε ανώτερες θέσεις στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει τα CDC. Ο ίδιος έλαβε συνεντεύξεις από περίπου 120 άτομα εντός και εκτός της υπηρεσίας. Η έκθεσή του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, και κατά δήλωση ενός αξιωματούχου ολοκληρώνεται.

Οι αλλαγές στη λειτουργία των CDC

Οι αλλαγές που περιέγραψε η Ουαλένσκι περιλαμβάνουν τον διορισμό μιας πρώην αξιωματούχου υγείας της κυβέρνησης Ομπάμα, της Μέρι Γουέκφιλντ, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής της «στροφής» των CDC προς μία ισχυρότερη εστίαση στη δημόσια υγεία. Δύο επιστημονικά τμήματα θα αναφέρονται τώρα απευθείας στο γραφείο της Ουαλένσκι και ο οργανισμός θα μειώσει τον χρόνο ανασκόπησης για τις επείγουσες μελέτες.

Ο οργανισμός αλλάζει επίσης το σύστημα προαγωγών, έτσι ώστε να επιβραβεύει τις προσπάθειες για θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και να βασίζεται λιγότερο στον αριθμό των δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών.

Ουσιαστικά η Ροσέλ Ουαλένσκι θέλει τα μέλη του προσωπικού να «παράγουν δεδομένα για δράση» σε αντίθεση με «δεδομένα για δημοσίευση».

Καίριας σημασίας είναι εξίσου ότι ο οργανισμός θα ενισχύσει την ομάδα που ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και θα απαιτήσει από τους συγκεκριμένους αξιωματούχους να παραμένουν στις θέσεις τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Προηγουμένως, τους επιτρεπόταν να εναλλάσσονται μετά από λίγους μόνο μήνες, ένα σύστημα που ανώτατοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ότι προκάλεσε σύγχυση και στέρησε πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια νέα εκτελεστική ομάδα θα δημιουργηθεί για να θέσει προτεραιότητες και να λάβει αποφάσεις σχετικά με το πώς θα δαπανηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός της υπηρεσίας ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων, με έμφαση στον αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε το έγγραφο ενημέρωσης.

Επίσης, στο επικοινωνιακό πεδίο, τα CDC εργάζονται για τη βελτίωση των δημόσιων μηνυμάτων τους, με την Ροσέλ Ουαλένσκι να ζητά η καθοδήγηση να εκδίδεται σε «απλή και εύκολα κατανοητή γλώσσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ