ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες κορυφής Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες - Έκκληση Μπορέλ για «ευελιξία»

Συνομιλίες κορυφής Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες - Έκκληση Μπορέλ για «ευελιξία»
«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP, File

Σε εξέλιξη βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες ανάμεσα στον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, σε μία συνάντηση κορυφής που διοργανώθηκε κατόπιν ευρωπαϊκής μεσολάβησης στη σκιά της πρόσφατης έντασης στο Κόσοβο.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, «να είναι ανοικτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος».

Οι δύο ηγέτες είχαν χθες, Τρίτη, χωριστά συνομιλίες, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.

«Έτοιμο» το ΝΑΤΟ να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της συνάντησής του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών -ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα- να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης

Αρμακόλας στο CNN Greece: Εντάσεις θα υπάρχουν σε κάθε απόπειρα αλλαγών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

«Θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες. Δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα», είπε ο Βούτσιτς εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Έχουμε την ιστορία μας [...] Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό. Αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, αι θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης», επισήμανε.

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ