ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Όχι» σε συνάντηση με Πούτιν - «Πρώτα να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα»

Ζελένσκι: «Όχι» σε συνάντηση με Πούτιν - «Πρώτα να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα»
«Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους καθημερινά, δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν από το έδαφός μας και ακολούθως βλέπουμε…» AP Photo/Evgeniy Maloletka

Αρνητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς την ηγεσία της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι δήλωσε σχετικά με την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου: «Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους καθημερινά, δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν από το έδαφός μας και ακολούθως βλέπουμε…».

Επί της ουσίας, πρόκειται για απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με το CNN Turk δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι, στις 5 Αυγούστου, ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το CNN Turk, που επικαλέστηκε ρωσικές πηγές, αναφέρει ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στάση της σε σχέση με ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ενώ η θέση της Μόσχας ήταν μέχρι τώρα να συμφωνήσουν πρώτα κατώτερα κλιμάκια σε ένα οδικό χάρτη για τον τερματισμό της σύρραξης και να συζητήσουν μετά περαιτέρω λεπτομέρειες οι Πούτιν - Ζελένσκι, πλέον στη Ρωσία πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να συναντηθούν και να καθορίσουν τον οδικό χάρτη, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα εργαστούν για την υλοποίησή του.

Εφόσον η πληροφορία αυτή είναι ακριβής, δεν αποκλείεται να τέθηκε από τον Ερντογάν προς τον Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους. Ωστόσο, η θέση του Ζελένσκι παραμένει αρνητική, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επισκεφθεί στρατιωτικό νοσοκομείο του Λβιβ όπου συνάντησε τραυματίες και συζήτησε με το προσωπικό. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε τραυματισμένους στρατιώτες, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» και τους απένειμε μετάλλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ