ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν» - Νέα αλυσίδα καφέ αντικαθιστά την αμερικανική Starbucks

Ρωσία: «Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν» - Νέα αλυσίδα καφέ αντικαθιστά την αμερικανική Starbucks
Ένας Ρώσος ράπερ και ένας εστιάτορας αγόρασαν τα 130 καταστήματα της αλυσίδας Starbucks που αποχώρησε από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo / Dmitry Serebryakov

Με το σύνθημα «Τα Bucks έφυγαν, τα Stars έμειναν» άνοιξε στη Μόσχα το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας καφέ Stars Coffee που αντικατέστησε την αμερικανική Starbucks μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Γιατί Stars; Διότι η νέα εταιρεία θα συγκεντρώνει τους σταρ της γαστρονομίας», εξήγησαν σε ανακοίνωσή τους ο Ρώσος ράπερ Timati και ο εστιάτορας Αντόν Πίνσκι που αγόρασαν στα τέλη Ιουλίου τα 130 καταστήματα Starbucks τα οποία υπήρχαν στη Ρωσία.

Το καφέ χρώμα ήρθε να προστεθεί στο λογότυπο της αμερικανικής εταιρείας που είναι λευκό και πράσινο, ενώ τη μικρή σειρήνα των Starbucks αντικατέστησε ένα κοριτσάκι που φοράει κοκόσνικ, ένα παραδοσιακό, ρωσικό καπέλο.

Τα σιρόπια του καφέ πλέον θα είναι τοπικής παραγωγής, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα και γλυκά από νέους σεφ προκειμένου να προσφέρουν μια ποιότητα «καλύτερη από ποτέ», διαβεβαιώνει η εταιρεία Stars Coffee σε ανακοίνωσή της.

Αντίθετα με τα «ρωσικά McDonald’s» ατα εγκαίνια των οποίων τον Ιούνιο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, η Stars Coffee δεν πραγματοποίησε μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για τα εγκαίνια του πρώτου της καταστήματος στο κέντρο της Μόσχας, στην οδό Νόβι Αρμπάτ.

Χθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια μικρή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν κάποιες διασημότητες και μερικοί δημοσιογράφοι. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το κατάστημα από σήμερα.

Όλα τα καταστήματα της εταιρείας αναμένεται να λειτουργήσουν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξάλλου το 80% των 2.000 εργαζομένων στα Starbucks δέχθηκε να παραμείνει στη νέα αλυσίδα.

Η Starbucks, που είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των 130 καταστημάτων της στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι αποσύρεται οριστικά από τη χώρα.

Η αλυσίδα είχε ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στη Ρωσία το 2007.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση, μεγάλες εταιρείες δέχονταν πιέσεις να αποχωρήσουν από τη χώρα, είτε για λόγους ηθικής είτε επειδή δυσκολεύονταν να λειτουργήσουν.

Έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στη Ρωσία και με σχεδόν 850 εστιατόρια και 62.000 εργαζόμενους, η αλυσίδα McDonald’s ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου την οριστική της αποχώρηση από τη χώρα. Η εταιρεία πούλησε τις δραστηριότητές της, αλλά όχι το όνομα, σε Ρώσο επιχειρηματία.

Στις 12 Ιουνίου άνοιξαν τις πόρτες τους τα «ρωσικά McDonald’s» με το όνομα «Vkousno i totchka» (Νόστιμα. Τελεία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ