ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ σε πτήση από το Σουδάν: Οι πιλότοι... αποκοιμήθηκαν και έχασαν την προσγείωση

Θρίλερ σε πτήση από το Σουδάν: Οι πιλότοι... αποκοιμήθηκαν και έχασαν την προσγείωση
Το αεροσκάφος της Ethiopian Airlines φέρεται ότι ταξίδευε στα 37.000 πόδια με αυτόματο πιλότο AP Photo / Ben Curtis

Δύο πιλότοι φέρεται να αποκοιμήθηκαν και να έχασαν την προσγείωσή τους κατά τη διάρκεια πτήσης της Ethiopian Airlines από το Σουδάν στην Αιθιοπία τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ειδήσεων της αεροπορίας Aviation Herald.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό σημειώθηκε σε Boeing 737-800 της Ethiopian Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Χαρτούμ προς την Αντίς Αμπέμπα, «όταν οι πιλότοι αποκοιμήθηκαν» και το αεροσκάφος συνέχισε την πορεία του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο δείχνουν ότι το αεροσκάφος ταξίδευε στα 37.000 πόδια με αυτόματο πιλότο όταν δεν κατάφερε να κατέβει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Bole της Αντίς Αμπέμπα, τον προγραμματισμένο προορισμό του, στις 15 Αυγούστου. Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας προφανώς δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το πλήρωμα παρά τις πολλές προσπάθειες επαφής.

Ωστόσο, σήμανε συναγερμός όταν το αεροπλάνο προσπέρασε τον διάδρομο και συνέχισε την καθοδική πορεία του. Στη συνέχεια άρχισε να κατεβαίνει, προσγειώνοντας με ασφάλεια περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Τα δεδομένα Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) δείχνουν το αεροσκάφος να πετά πάνω από το διάδρομο, πριν ξεκινήσει την κάθοδό του και κάνει ελιγμούς για να προσεγγίσει ξανά τον αεροδιάδρομο.

«Λάβαμε μια αναφορά που αναφέρει ότι η Αιθιοπική πτήση με αριθμό ET343 καθ' οδόν από το Χαρτούμ προς την Αντίς Αμπέμπα έχασε προσωρινά την επικοινωνία με τον Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας της Αντίς Αμπέμπα στις 15 Αυγούστου 2022», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Ethiopian Airlines, σύμφωνα με το CNNi.

«Η πτήση προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια αφού αποκαταστάθηκε η επικοινωνία», ενώ το πλήρωμα του αεροσκάφους απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

«Θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας. Η ασφάλεια ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανησυχητικό περιστατικό»

Ο αναλυτής της αεροπορίας Άλεξ Μαχέρας σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει την έκπληξή του για το «βαθιά ανησυχητικό περιστατικό», το οποίο λέει ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα εξάντλησης των πιλότων. «Η κόπωση των πιλότων δεν είναι κάτι καινούργιο και εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές απειλές για την αεροπορική ασφάλεια - διεθνώς», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

Να σημειωθεί πριν από μερικούς μήνες πιλότοι της Southwest Airlines και της Delta Air Lines προειδοποίησαν τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ότι η εξάντληση των πιλότων αυξάνεται και τους προέτρεψαν να αντιμετωπίζουν την κόπωση και τα λάθη που προκύπτουν, ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ